Archief voor september, 2016

Snelle gravad lax

Snelle gravad lax

Aantal porties: 4

Tijd: 20 min + wachttijd

Moeilijkheid: *

Gravad lax, of gravlax, is Scandinavische gemarineerde zalm. De naam komt van het woord grav, wat in het Zweeds en Noors ‘gat in de grond’ of ‘graf’ betekent, en het woord voor zalm: lax. Feitelijk betekent […]

Bekijk Recept

 
Kikkererwtensalade met feta

Kikkererwtensalade met feta

Aantal porties: 4

Tijd: 10 min + wachttijd

Moeilijkheid: *

Kikkererwten heb ik echt altijd in de voorraadkast, zowel in pot of blik als gedroogd. Sowieso omdat ik best regelmatig falafel en hummus maak, en zo af en toe geroosterde kikkererwten als snack. En soms […]

Bekijk Recept

 
Courgettechips met parmezaan

Courgettechips met parmezaan

Aantal porties: 4

Tijd: 20 min + wachttijd

Moeilijkheid: *

Dit is echt zo’n lekker hapje voor bij de borrel! En het is weer eens wat anders dan standaard nootjes, zoutjes of chips op tafel. Als je geen panko kunt vinden, dan kun je ook […]

Bekijk Recept

 
Bechamelsaus

Bechamelsaus

Aantal porties: ca. ½ liter

Tijd: 20 min

Moeilijkheid: *

Bechamelsaus is ook wel bekend als witte saus, in het laatste geval vooral bij ouderen. De oorsprong van de saus is niet geheel duidelijk. De ene beweert Frankrijk, en de ander weer Italië. Maar het […]

Bekijk Recept

 
Basis voor gebonden sauzen en soepen: roux

Basis voor gebonden sauzen en soepen: roux

Auteur:

Geplaatst: 17/09/2016

Roux (spreek uit: roe) komt oorspronkelijk uit de Franse keuken maar wordt wereldwijd gebruikt als verdikkingsmiddel voor gebonden sauzen en soepen en bepaalde gerechten. Het is niets meer dan een mengsel van boter en gezeefde […]

Lees Meer

 
Komkommer-fetasalade

Komkommer-fetasalade

Aantal porties: 4

Tijd: 10 min

Moeilijkheid: *

Het is heet buiten, zo’n 30 graden (en dat half september), en er wordt een spontane barbecue georganiseerd. Lekker al dat vlees, maar daar mag ook wel iets fris bij. Dus heb ik net snel […]

Bekijk Recept

 
Het verschil tussen kruiden en specerijen

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Auteur:

Geplaatst: 14/09/2016

De benamingen ‘kruid’ en ‘specerij’ worden nogal eens door elkaar gehaald terwijl ze toch echt niet hetzelfde zijn. De overeenkomst is dat ze beiden worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen en dat ze […]

Lees Meer

 
Adana kebab

Adana kebab

Aantal porties: 4

Tijd: 25 min + wachttijd

Moeilijkheid: *

Adana kebab is een spies van pittig gegrild gehakt uit, zoals de naam al zegt, de stad Adana, de vijfde grote stad van Turkije. Het wordt doorgaans gemaakt van lamsgehakt en soms kalfsgehakt, maar je […]

Bekijk Recept