Salade niçoise

Salade niçoise

Een lekkere salade is voor mij niet per se zomerfood, ik eet salades het hele jaar door. De salade niçoise is vernoemd naar de Franse stad Nice. Het bestaat uit een combinatie van groenten, vis en ei, maar een echt vast recept bestaat niet hoewel vaak in restaurants, kookboeken en op websites wordt geclaimd dat hun versie de enige echte is.

Over de hele wereld worden verschillende varianten gemaakt. Sommigen vinden dat een salade niçoise niet zonder aardappels kan, terwijl anderen dat juist weer een doodzonde vinden. En zo gebruikt de één ansjovis, terwijl de ander weer voor tonijn kiest en vaak ook allebei. Als basis wordt er in ieder geval gebruik gemaakt van sla, tomaat, zwarte olijven en ei. Vaak ook paprika en rode ui. Afhankelijk van de streek of de kok worden er andere ingrediënten toegevoegd, zoals sperziebonen, komkommer, bleekselderij, radijs, groene kruiden, witte bonen, kidneybonen, kappertjes of wat men ook maar lekker vindt of in huis heeft.

Dit recept is mijn versie. Gebruik het als inspiratie en varieer met ingrediënten naar eigen wens. Als je aardappels wilt toevoegen, gebruik dan krieltjes of kleine roodschillige aardappelen. Boen ze schoon, kook ze in de schil, laat afkoelen en snijd ze daarna in tweeën of vieren. Het recept is voldoende als maaltijdsalade of lunch voor vier personen of voor heel grote eters voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 4 stronkjes little gem, blaadjes losgemaakt
  • 200 gr sperziebonen, schoongemaakt
  • ½ komkommer, geschild
  • 1 rode ui, gepeld
  • 4 eieren, halfhard gekookt en afgekoeld
  • 6 tomaten
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 100 gr kalamata olijven, ontpit
  • 50 gr groene olijven, ontpit
  • 100 gr kapperappeltjes met steeltje
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 3 el witte wijnazijn
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Halveer de sperziebonen en blancheer ze in gezouten water. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  2. Halveer de komkommer in de lengte, schraap met een lepeltje de zaden eruit en snijd in halve maantjes.
  3. Was de sla en laat in een vergiet uitlekken. Laat de tonijn en ansjovis uitlekken (bij voorkeur niet bij elkaar). Maak de tonijn los met een vork.
  4. Pel de eieren en snijd ze in vier partjes. Snijd ook de tomaten in partjes en snijd de ui in dunne halve ringen.
  5. Maak een dressing van de olijfolie, azijn, mosterd, knoflook, peper en zout. Zorg dat alle ingrediënten goed door elkaar geklopt zijn (of gebruik een dressingshaker).
  6. Schik de sla in een grote schaal of verdeel over vier borden. Verdeel de eieren, sperziebonen, tomaten, ui, komkommer, olijven, kapperappeltjes, tonijn en ansjovis (en eventueel aardappels) gelijkmatig over de sla. Schenk tenslotte de dressing over de salade.

Tip: Vervang voor een luxere variant het blikje tonijn voor verse tonijn die je even kort om en om hebt gegrild en nog mooi rosé vanbinnen is. Snijd de tonijn in mooie dunne plakjes en leg als laatste op de salade.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*