Glühwein

Glühwein

Het is onlosmakelijk verbonden met de winter, wintersport, kerstmarkten, maar ook een Sinterklaasavondje voor volwassenen: glühwein, bisschopswijn of vin chaud, hoe je het maar wilt noemen. Warme en verwarmende wijn, meestal rood, met specerijen en citrus. Eventueel gezoet met suiker of honing. Cooking skills heb je hier niet voor nodig, het enige wat je moet weten is dat je de wijn niet mag laten koken omdat de alcohol anders verdampt. Het beste is dat je de wijn tot niet meer dan 70 graden verhit, dus het is handig om een kookthermometer bij de hand te hebben. Een echt vastomlijnd recept is er niet, al liggen de varianten qua ingrediënten meestal wel dicht bij elkaar. En als je eenmaal zelf glühwein hebt gemaakt, dan wil je die goedkope en veel te zoete massatroep uit flessen echt nooit meer!

Ik doe overigens niet aan Sinterklaas, maar ben dol op kerstmis. Zodra Sinterklaas is vertrokken, zet ik steevast op 6 december de kerstboom op. En dat is dan ook echt mijn geluksmomentje: boom optuigen, kerstmuziekje op en glühwein!

Ingrediënten

  • 1 fles milde, droge rode wijn van goede kwaliteit
  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 5 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 stukje steranijs
  • 75 gr rietsuiker
  • Snufje gemalen koriander
  • Hulpmiddelen: pan, kookthermometer, warmhoudplaatje

Aan de slag!

  1. Snijd de sinaasappels in de breedte (dus niet van de navel naar het kroontje) doormidden en steek de kruidnagels erin.
  2. Doe de wijn met de sinaasappels, kaneelstokjes, steranijs, rietsuiker en koriander in een pannetje en verwarm op heel laag vuur tot maximaal 70 graden. Bij voorkeur op een warmhoudplaatje. Roer af en toe door.
  3. Neem de kaneel, eventueel losgekomen kruidnagels, steranijs en sinaasappels uit de pan.
  4. Snijd de sinaasappels in dunne (halve) plakjes en serveer deze in de warme wijn in de glazen of bekers.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*