Zalmsalade

Zalmsalade

Jaren geleden maakte ik deze zalmsalade eens een keer omdat ik op zaterdagavond zin had in een toastje met iets lekkers, maar geen zin had om nog naar de Appie te rennen vlak voor sluitingstijd. Gelukkig heb ik altijd van alles in huis dus dook in de voorraadkast en koelkast om te zien wat ik in elkaar kon flansen. En dit was het resultaat. De peterselie en dille waren destijds in gedroogde vorm omdat ik geen verse in huis had. Daarna heb ik de salade nog heel veel keren gemaakt met verse kruiden, maar er verder nooit meer iets aan veranderd omdat iedereen het lekker vindt zoals hij is. In al die jaren heb ik het ook regelmatig gemaakt als onderdeel van een buffet op feestjes en vorig jaar nog als onderdeel van een kerstbuffet. Ik heb de hoeveelheid beschreven als buffetonderdeel voor ca. 10 personen. Wil je de salade gewoon maken voor op een toastje, halveer dan de ingrediënten.

By the way… de salade is gewoon gemaakt met zalm uit blik. Wat mij betreft is er helemaal niets mis met vis uit blik, zo lang het maar MSC of ASC goedgekeurd is. Gebruik je toch liever verse zalm, neem dan ca. 400 gr zalmfilet, snijd dit in blokjes en pocheer het 5 tot 10 minuten in licht gezouten water.

Ingrediënten

  • 1 groot blik (418 gr) rode zalm, uitgelekt
  • 4 hardgekookte eieren, afgekoeld
  • 10 cornichons (kleine, zure augurkjes)
  • 2 el kappertjes
  • 2 sjalotjes of een kleine rode ui
  • 2 el dille, fijngehakt (of 2 tl gedroogde)
  • 1 el peterselie, fijngehakt (of 1 tl gedroogde)
  • 2 tl mosterd
  • 8 el mayonaise (verse)
  • 4 el tomatenpuree
  • Scheutje witte wijn of citroensap
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: 2 kommen

Aan de slag!

  1. Hak de cornichons, kappertjes, sjalot/rode ui, peterselie en dille fijn.
  2. Prak de zalm met de eieren fijn in een kom. Meng de cornichons, kappertjes, ui, peterselie en dille er goed door.
  3. Klop in een andere kom een dressing van de mosterd, mayonaise, tomatenpuree en witte wijn of citroensap en breng op smaak met knoflookpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
  4. Schep de dressing door het zalmmengsel. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
  5. Zet de zalmsalade minstens een uurtje afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed samenkomen.

Tip: Maak de zalmsalade als buffetgerecht mooi op een schaal op met daaromheen verschillende vissoorten, zoals gerookte zalm, gerookte forelfilet, gerookte makreelfilet, gerookte heilbotfilet, haring met uitjes, Hollandse en Noorse garnalen etc.

 

2 Comments

  1. Hi!
    Hoe lang kan je deze salade bewaren? Ik heb het gemaakt met mayonaise uit een tube en verse gepocheerde zalm..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*