Huzarensalade

Huzarensalade

Ik persoonlijk ben er niet zo heel erg dol op, maar ik ken genoeg mensen die wel van een klassieke huzarensalade houden. Zelfs mensen die bijna niets lusten eten dit meestal wel. Zo kan je dit bijvoorbeeld voor een moeilijke eter of kinderen als voorgerechtje serveren, zoals op de foto opgemaakt als een taartje. En ik zet het ook echt altijd op tafel wanneer ik een buffet maak voor meerdere gasten. Ik maak het overigens altijd met rundvlees, maar als je dat teveel werk vindt, dan kun je het vlees vervangen door hamblokjes.

Ingrediënten

  • 300 gr magere runderlappen, op kamertemperatuur
  • 25 gr boter
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 kilo vastkokende aardappels, geschild en brunoise* gesneden
  • 4 flinke augurken, brunoise gesneden
  • 1 friszure appel, geschild en brunoise gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 hardgekookte eieren, fijngeprakt
  • 200 gr winterwortel, geschild en brunoise gesneden
  • 200 gr diepvries doperwten
  • ½ potje zilveruitjes, grof gehakt
  • 2 el witte wijnazijn
  • Mayonaise
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Garnering optioneel: plakjes hardgekookt ei, schijfjes komkommer, gehalveerde cherrytomaatjes, cornichons, kappertjes, babymaïs, ijsberg- of veldsla etc.
  • Hulpmiddelen: braadpan, 2 kookpannen, vergiet, schaal, platte ovale serveerschaal

Aan de slag!

  1. Breng het vlees op smaak met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees rondom snel bruin. Zet het vuur laag, voeg de rode wijnazijn toe en zo veel kokend water tot het vlees net onder staat. Verkruimel het bouillonblokje erbij, doe het deksel op de pan en laat ca. een uur zachtjes sudderen. Het vlees moet gaar zijn, maar hoeft geen draadjesvlees te worden. Als het vlees gaar is, leg je het op een bord en laat je het afkoelen. Terwijl het vlees suddert, kun je verder met de salade.
  2. Kook de aardappelblokjes in gezouten water in 5 tot 7 minuten net gaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen. Kook in een andere pan de erwten met wortelblokjes in gezouten water in ca. 7 minuten gaar. Giet af en laat ze bij de aardappelblokjes in de vergiet uitlekken en afkoelen.
  3. Zodra het vlees, de aardappels en de erwten volledig koud zijn, kun je de salade afmaken.
  4. Snijd het vlees in kleine stukjes en doe in een grote schaal. Voeg de aardappels, erwten, wortel, augurk, appel, gehakte zilveruitjes, ui en de geprakte eieren toe en meng alles met schone handen goed door. Voeg 6 eetlepels mayonaise en de witte wijnazijn toe en meng goed door met 2 lepels. Gebruik eventueel meer mayonaise als het geen samenhangende geheel wordt. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Als je de salade als buffetonderdeel wilt serveren, neem dan een ovale, platte schaal en schik langs de rand de sla. Schep de salade op de schaal en maak er een ovale berg van. Druk een beetje aan tot het wat compacter is. Bestrijk de salade met een laag mayonaise. Garneer de salade met de genoemde mogelijkheden in de ingrediëntenlijst naar eigen inzicht en fantasie.

* Brunoise gesneden betekent in heel kleine, gelijke blokjes van ca. 5 x 5 mm.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*