Teriyaki gehaktballetjes

Teriyaki gehaktballetjes

Wie houdt er nou niet van hapklare gehaktballetjes? Ze doen het altijd goed op feestjes. Gewoon au naturel, in pindasaus, in chilisaus of zoals ik ze het liefste maak: in teriyakisaus. Als je deze hebt geproefd, dan wil je echt niet anders meer! Als ik ze serveer, dan zijn ze echt binnen no time op. Dit recept is voldoende voor ca. 50 balletjes, waardoor het ook een leuk gerechtje is als onderdeel van een buffet voor ca. 10 tot 15 personen.

Ingrediënten balletjes

  • 1 kg half-om-half gehakt (runder kan ook maar is wel iets minder ‘sappig’)
  • 75 gr panko (Japans broodkruim)
  • 2 eidooiers
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 1 tl Japanse sojasaus
  • ½ tl peper
  • 2 tl zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • Sesamzaadjes voor de garnering
  • Hulpmiddelen: kom, braadpan

Ingrediënten saus

  • 1 el maïzena
  • 60 ml Japanse sojasaus
  • 45 gr bruine suiker
  • ½ tl verse gember, geraspt
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 2 el vloeibare honing
  • Hulpmiddelen: kommetje, sauspannetje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng in een kom het gehakt met alle overige ingrediënten goed door. Hou wat van het groen van de bosuitjes apart voor de garnering. Maak van het gehaktmengsel ca. 50 balletjes.
  3. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de balletjes rondom snel aan. Zet de pan in de oven en bak de balletjes in ca. 20 minuten bruin. Keer ze tussendoor een keer om.
  4. Meng in een kommetje de maïzena met 60 ml water tot een papje.
  5. Meng in een sauspannetje 240 ml water met de sojasaus, bruine suiker, gember, knoflookpoeder en honing en breng op middelhoog vuur aan de kook. Meng beetje bij beetje het maïzenapapje erdoor tot de saus zo dik is, dat het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Het kan zijn dat je niet alles van het papje nodig hebt. Laat ca. 2 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken.
  6. Neem de balletjes uit de oven en doe ze over in een mooie schaal. Giet de teriyakisaus erover en garneer met sesamzaadjes en de achtergehouden bosuitjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*