Heldere ossenstaartsoep

Heldere ossenstaartsoep

Ossenstaart… je ziet het bijna nergens meer. Tenminste, niet de échte ossenstaart. Dat zijn namelijk staartdelen van een gecastreerde stier, en die hebben we in Nederland bijna niet. Nederland is een land van melkvee en niet van vleesvee. Als je ergens voor weinig geld ‘ossenstaart’ tegenkomt, dan is het meestal koeienstaart. En dat is in smaak toch echt anders dan echte ossenstaart. Ossenstaart komt dan ook altijd uit het buitenland, bijvoorbeeld Ierland. Bij de betere slager kun je het vaak wel vinden en als ze het niet op voorraad hebben, in ieder geval bestellen. Ik heb onlangs de hand kunnen leggen op een kilo Ierse ossenstaart. Ik heb getwijfeld of ik het zou stoven of er soep van zou maken, maar uiteindelijk is het toch soep geworden. De soep heb ik gisteren gemaakt, maar vandaag pas gegeten. Het is namelijk het beste als je de soep helemaal laat afkoelen, zodat je de volgende dag het vet eraf kunt scheppen. Want ossenstaart bevat behoorlijk wat vet en de dat proef je als je het laat zitten. Beter is dus om het vet eraf te scheppen zodat de echte smaak van de soep naar voren komt en niet alleen naar vet smaakt.

Ingrediënten

  • 1 kg ossenstaart, op kamertemperatuur
  • 1 grote of 2 kleine winterwortelen
  • 2 grote stengels bleekselderij
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 gr tomatenpuree (klein blikje)
  • 1 bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • Stukje foelie
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 3 tl zout
  • 25 gr boter (echte)
  • Optioneel: 200 gr fijne soepgroenten
  • Optioneel: scheut Madeira
  • Benodigdheden: soeppan, schuimspaan, sudderplaatje, schone theedoek of kaasdoek, vergiet, grote kom of pan

Aan de slag!

  1. Schil de wortelen en snijd ze in dikke schijfjes. Was de bleekselderij en preien en snijd ze in grove stukken. Snijd de uien in halve ringen. Plet de teentjes knoflook en verwijder de schilletjes.
  2. Verhit de boter in een grote soeppan en bak hierin op hoog vuur de stukken ossenstaart om en om bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
  3. Doe de uien met de geplette knoflook in de pan en bak op hoog vuur al omscheppend lichtbruin.
  4. Voeg de wortelen, bleekselderij en prei toe en bak al omscheppend nog 2 minuten mee.
  5. Voeg de ossenstaarten, tomatenpuree, laurier, kruidnagel, foelie, peperkorrels, peterselie, zout en 3 liter water toe en breng het geheel aan de kook.
  6. Laat even doorkoken en schep ondertussen met een schuimspaan het schuim eraf.
  7. Draai het vuur laag en laat de soep minstens 3 uur trekken, bij voorkeur op een sudderplaatje.
  8. Leg een schone theedoek of kaasdoek in een vergiet en zeef de soep boven een grote kom of pan.
  9. Vis de ossenstaarten eruit en snijd het vlees van de botten in kleine stukjes.
  10. Doe de bouillon samen met het vlees terug in de soeppan en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep vervolgens geheel afkoelen.
  11. Zodra de soep is afgekoeld, schep dan met eens schuimspaan zoveel mogelijk van het vet weg.
  12. Verwarm de soep opnieuw en proef of er nog wat zout en peper bij moet. Breng de soep eventueel op smaak met een scheut Madeira.
  13. Wil je de soep wat gevulder, verwarm dan de soep met 200 gr fijne soepgroenten en laat nog 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*