Ovengeroosterde wintergroenten

Ovengeroosterde wintergroenten

Dit recept maak ik al jaren, elke winter wel een paar keer. Ik hou heel erg van de winterse knol- en wortelgroenten. En ook al zie je deze groenten tegenwoordig het hele jaar door, toch maak ik dit gerecht echt alleen maar in de winter. Je kunt er naar eigen smaak prima mee variëren. Bijvoorbeeld door de pastinaak te vervangen door knolselderij. Of vervang de winterwortel door drie kleuren wortelen. Of laat de aardappels weg en maak er dan een lekkere aardappelpuree bij. Ook kun je halverwege de oventijd 250 gr spekreepjes toevoegen. Laat jouw fantasie spreken!

Het is bij elkaar best wel een flinke hoeveelheid. Maar ik raad je aan ook voor twee personen deze hoeveelheid aan te houden. Je kunt namelijk de volgende dag een heerlijk winterse soep van de restanten maken. Ik hou altijd ca. de helft over. Ik verwarm de groenten dan in een liter kippenbouillon (groentebouillon kan ook) en pureer de soep met een staafmixer. Is de soep nog wat te dik, dan kun je gewoon nog wat heet water toevoegen. Breng de soep eventueel nog wat hoger op smaak met een beetje zout. Ik maal er ook altijd nog wat chilivlokken door omdat dat heel fijn samengaat met het zoete karakter van de groenten.

Ingrediënten

  • 1 grote winterwortel, geschild
  • 2 pastinaken, geschild
  • 2 rode bieten, geschild
  • ½ pompoen, geschild
  • 2 (rode) uien, gepeld
  • 4-6 roodschillige aardappels, schoongeboend
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 75 ml olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Benodigdheden: grote ovenschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de wortel, pastinaak, bieten, pompoen en aardappels met schil in stukjes van ca. 3 x 3 cm. Snijd de ui in grove stukken en de knoflook in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm en de naaldjes van de rozemarijn. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn.
  3. Doe alles in de ovenschaal en meng met de olijfolie. Maal er flink wat peper en zout over en meng alles nogmaals goed door.
  4. Rooster de groenten in ca. 40 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege een keer om. Als de groenten nog te stevig zijn, verleng dan steeds met 5 minuten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*