Hummus

Hummus

Als je eens een keer zelf hummus hebt gemaakt, dan koop je het nooit meer in de supermarkt! Ik vind deze mezze van kikkererwten echt zo ontzettend lekker, dat ik het soms zelfs in plaats van boter op mijn brood smeer. En dan met wat rookvlees of rosbief. Yum! Ook lekker is gewoon als dip met wat geroosterd pitabrood of rauwkost en ik maak het ook altijd wanneer ik falafel maak of een complete mezzeschotel wanneer ik vrienden te eten heb. Een goede vriendin van mij kan echt niet goed tegen hummus uit de supermarkt, maar deze zelfgemaakte hummus wel. Dat zegt al genoeg!

Ingrediënten

  • 250 gr kikkererwten, gaar
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl citroensap
  • 1 el verse koriander of peterselie, fijngehakt
  • 2 el gemalen komijn
  • Snufje cayennepeper
  • Snufje paprikapoeder of nog beter: sumak
  • 400 ml olijfolie
  • Zout
  • Benodigdheden: foodprocessor of staafmixer

Aan de slag!

  1. Het maakt niet uit of je zelf de kikkererwten hebt geweekt en gekookt of gewoon een pot of blik hebt gekocht, maar bewaar wel 50 ml van het (kook)vocht. Bewaar ook een paar kikkererwten voor de garnering als je de hummus als dip op tafel wilt zetten.
  2. Pureer de kikkererwten met het vocht in de foodprocessor of met een staafmixer.
  3. Roer het citroensap, de tahin, komijn en de knoflook erdoor en breng op smaak met zout en cayennepeper.
  4. Meng tenslotte de olie er beetje voor beetje door. Stop wanneer het mengsel mooi glad is, maar nog wel dikte heeft. Het kan zijn dat je minder olie nodig hebt dan de aangegeven hoeveelheid.
  5. Serveer de hummus op een diep bord of in een schaaltje en bestrooi met paprikapoeder of sumak en koriander of peterselie. Giet er nog wat olijfolie over en garneer met de overgebleven kikkererwten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*