Falafel

Falafel

Falafel, de vegetarische balletjes van kikkererwten, kun je tegenwoordig niet meer omheen. Keken een aantal jaren terug veel mensen er nog met een schuin oog naar, inmiddels is het een populair gerecht dat je net als shoarma overal kunt krijgen. Gewoon als streetfood in een pitabroodje met wat salade en saus, maar ook voorgegaard in de supermarkt als vleesvervanger. Naast dat het gewoon heel erg smakelijk is, denk ik dat falafal ook aan populariteit heeft gewonnen omdat steeds meer mensen bewuster gaan eten en vaker kiezen voor vegadagen. Ook ik eet in ieder geval één keer per week geen vlees of vis.

Falafel is niet heel moeilijk te maken, maar het kost wel wat werk en tijd. Maar neem van mij aan: je proeft echt het verschil in vergelijking met kant-en-klaar. Eet het als een onderdeel van een maaltijdsalade, gewoon simpel op een pitabroodje met wat sla en hummus, baba ghanoush of cacık of maak het als onderdeel van een uitgebreide mezzeschotel. Oh ja, niet onbelangrijk… de kikkererwten moet je wel een nacht laten weken, dus begin daar de avond van tevoren mee. 25 stuks is trouwens een behoorlijk hoeveelheid, maar je kunt de falafel gewoon invriezen!

Ingrediënten

  • 500 gr gedroogde kikkererwten, geweekt
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 el peterselie, fijngehakt
  • 4 tl gemalen komijn (djinten)
  • 4 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl bakpoeder
  • Cayennepeper
  • Zout
  • 1 liter zonnebloem- of arachideolie
  • Benodigdheden: kom, kookpan, vergiet, foodprocessor of staafmixer, grote braadpan met dikke bodem of frituurpan, kookthermometer

Aan de slag!

  1. Laat de kikkererwten een nacht weken in een kom met koud water. Spoel ze af, doe ze in een pan met schoon water en breng op hoog vuur aan de kook. Schuim af, draai het vuur laag en laat in ca. een uur gaarkoken. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Pureer de kikkererwten grof in de foodprocessor of met een staafmixer.
  3. Voeg de ui, knoflook, peterselie, komijn, koriander, cayennepeper naar smaak, bakpoeder en wat zout toe.
  4. Pureer opnieuw en laat het mengsel afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
  5. Maak van het mengsel met natte handen ca. 25 balletjes.
  6. Verhit de olie in een grote braadpan tot 180 graden (of in de frituurpan). Frituur de falafel per 8 stuks in de olie goudbruin en knapperig. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*