Tabouleh

Tabouleh

Tabouleh is een soort van salade uit de Libanese keuken dat als voorgerecht, bijgerecht of als onderdeel van een mezzeschotel wordt gegeten. Het hoofdingrediënt is bulgur (niet te verwarren met couscous). Ik vind het lekker als lunchsalade, maar maak het ook altijd als bijgerecht wanneer ik falafel eet. En uiteraard wanneer ik verschillende mezze maak voor meerdere gasten. Het recept is voldoende als bijgerecht voor 4 personen of als onderdeel van een mezzeschotel voor 8 tot 10 personen.

Ingrediënten

  • 200 gr bulgur
  • 1 komkommer, zonder zaden en brunoise* gesneden
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 rode uien, fijngesnipperd
  • 3 vleestomaten, (ontveld) en brunoise gesneden
  • 1 bosje peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 bosje munt, blaadjes fijngehakt
  • Extra vergine olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: 1 kropje baby Romaine sla
  • Benodigdheden: hittebestendige schaal, fijne zeef, kom, serveerschaal of platte schaal

Aan de slag!

  1. Doe de bulgur in een hittebestendige schaal, voeg een halve liter kokend water en de helft van het citroensap toe. Roer goed door en zet de schaal 20 tot 30 minuten weg of totdat de korrels het vocht helemaal hebben opgenomen.
  2. Doe de gewelde bulgur in een zeef en druk alles goed aan zodat het vocht er uit kan lopen.
  3. Doe de bulgur over in een kom en voeg de rest van het citroensap toe.
  4. Voeg sjalot, ui, tomaat, komkommer, peterselie en munt toe en schep het geheel goed om. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
  5. Laat voor het serveren afgedekt koud worden in de koelkast.
  6. Doe de tabouleh in een mooie serveerschaal of schik op een grote platte schaal blaadjes Romaine sla en schep hier de tabouleh op.

* Brunoise gesneden betekent in gelijke kleine blokjes van ca. 5 x 5 mm.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*