Izgara köfte (Turkse gehaktballetjes)

Izgara köfte (Turkse gehaktballetjes)

Köfte (of kofta, kefte, kūfta) is een verzamelnaam voor vleesballetjes die veel worden gegeten in Turkije, het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. In elk land of elke streek hebben ze hun eigen varianten. Deze izgara köfte is een Turkse variant en betekent niets meer dan gegrilde gehaktballetjes. En eigenlijk zijn het niet eens balletjes, want ze zijn plat. Een mezze is het eigenlijk ook niet, want het wordt gewoon als vleesgerecht gegeten, al dan niet als streetfood op Turks brood. Maar als ik een mezzeschotel maak, doe ik het er wel altijd bij want anders is de schotel compleet vegetarisch en ik wil toch wel altijd een beetje afwisseling.

Ingrediënten

  • 500 gr lamsgehakt (of rundergehakt)
  • 2 sjalotjes, heel fijngesnipperd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 tl zout

Aan de slag!

  1. Doe het gehakt in een kom, voeg alle andere ingrediënten toe en kneed alles heel goed door.
  2. Maak van het mengsel ca. 16 gelijke balletjes en druk ze plat.
  3. Verhit een grillpan of tafelgrill en gril de köfte om en om in ca. 10 minuten bruin en gaar met mooie grillstrepen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*