Melitzanosalata

Melitzanosalata

Melitzanosalata is de Griekse variant van baba ghanoush, een auberginedip. In de Griekse versie van deze mezze wordt feta gebruikt, en vaak ook ui en tomaat. De tahin en komijn die in baba ghanoush voorkomen, worden vaak weer weggelaten. Als ik een mezzeschotel maak, voeg ik meestal maar één van de twee toe omdat het veel op elkaar lijkt. Maar soms ook wel allebei, vooral als ik voor meerdere eters mezze maak. Omdat het wel wat verschilt in smaak is het dan leuk om beide varianten op tafel te hebben.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 75 gr feta, verkruimeld
  • 1 rijpe tomaat, zonder zaden en in stukjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1,5 el peterselie, gehakt
  • 1 el citroensap
  • Extra vergine olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Benodigdheden: bakpapier, kom, staafmixer

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Prik de ongeschilde aubergines rondom gelijkmatig in met een vork en gaar ze een uur in het midden van de oven. Draai ze halverwege een keer om. Neem ze uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen.
  3. Snijd de aubergines in de lengte door en lepel het zacht geworden vruchtvlees eruit.
  4. Meng het vruchtvlees in een kom met de ui, knoflook, feta, tomaat, oregano, peterselie en citroensap en pureer met een staafmixer.
  5. Meng er vervolgens 3 tot 4 eetlepels olijfolie door en breng op smaak met zout en peper.
  6. Zet tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast.
  7. Doe voor het serveren over in een schaaltje en garneer eventueel met wat peterselie.

Tip: je kunt dit prima een aantal dagen bewaren in een schone, gesteriliseerde (weck)pot in de koelkast. Als je de pot dan ook nog weckt, dan is de melitzanosalata nog langer houdbaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*