Bánh mì thit

Bánh mì thit

Brood zoals wij het kennen, verwacht je niet zo snel in een Aziatisch land. Bánh mì is Vietnamees voor brood. En in Vietnam is dat meestal een baguette of pistoletje, een overblijfsel van vroegere Franse kolonisten. Overal in Vietnam kun je goed gevulde broodjes op straat kopen. Thit staat voor vlees, dus bánh mì thit is gewoon een broodje met vlees. Maar dan wel een bijzondere combinatie van Frans en Aziatisch. De broodjes worden belegd met varkensvlees (fricandeau, gehaktballetjes, etc.) en paté, mayonaise, koriander, ingelegde wortel, rettich, komkommer en een dressing van vis- en sojasaus. Het klinkt misschien heel vreemd, maar het is echt ontzettend lekker!

Dit recept is met pulled pork (omdat ik dat al had gemaakt), maar je kunt ook gegrilde fricandeau of rollade (vleeswaren) nemen, varkensgehaktballetjes maken, varkensmedaillons in stukjes snijden en bakken of desnoods iets met rundvlees doen als je liever geen varkensvlees eet. Maar met pulled pork kan ik je wel echt aanraden, het combineert superlekker met de andere ingrediënten!

Ingrediënten

  • 4 pistoletjes (naar keuze wit, bruin, volkoren etc.)
  • 400 gr pulled pork (recept)
  • 100 gr roompaté
  • Mayonaise (vers)
  • ¼ rettich of 8 radijsjes
  • ¼ komkommer
  • 2 bospenen
  • Handje korianderblaadjes
  • 100 ml rijstazijn
  • 30 gr suiker
  • Zout
  • Dressing: 1 el sojasaus (geen zoete ketjap), 1 el vissaus, 1 el limoensap, 1 el palmsuiker, fijngehakte verse rode peper naar smaak (½ tl of meer)

Aan de slag!

  1. Schaaf de bospenen met een dunschiller in dunne linten of met een juliennesnijder in sliertjes.
  2. Breng in een pannetje de rijsazijn met de suiker aan de kook en laat even zacht doorkoken tot de suiker is opgelost. Breng op smaak met wat zout en neem van het vuur.
  3. Doe de wortel in een hittebestendige kom en giet de azijn erover. Laat 30 minuten staan.
  4. Snijd ondertussen de komkommer in dunne plakjes. De rettich naar wens in plakjes of julienne en als je radijs gebruikt, in dunne plakjes.
  5. Klop een dressing van de aangegeven ingrediënten. Proef en eventueel naar smaak nog wat aanpassen.
  6. Snijd de pistoletjes van boven naar beneden open maar net niet helemaal door.
  7. Besmeer één kant van het brood met paté en de andere kant met mayonaise.
  8. Verdeel de koriander, wortel, rettich/radijs, komkommer en vlees over de broodjes en druppel er wat van de dressing over.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*