Tagliata (biefstuk met rucola en parmezaan)

Tagliata (biefstuk met rucola en parmezaan)

Als je graag Italiaans kookt, dan weet je dat de Italianen meester zijn in het maken van overheerlijke gerechten met slechts een paar ingrediënten. Bij de Italianen geldt meestal less is more of in het Italiaans: meno è meglio. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over pasta, er is zoveel meer dan dat. Neem deze tagliata. Letterlijk betekent het gewoon ‘in plakjes gesneden’, zoals carpaccio ‘dungesneden’ betekent. Beiden zijn echter synoniem voor een bepaald gerecht. Zoals een klassieke carpaccio altijd bestaat uit dungesneden rauwe ossenhaas met wat extra ingrediënten, bestaat een klassieke tagliata uit gegrilde biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas. Enorm smaakvol door de juiste smaakcombinaties en ook nog eens caloriearm. Eet de tagliata met gebakken aardappeltjes of met een klassieke spaghetti aglio, olio e peperoncino.

Ingrediënten

  • 500-600 gr haas- of kogelbiefstuk, bij voorkeur aan één stuk, op kamertemperatuur
  • 40 gr rucola
  • 50 gr Parmezaanse kaas aan één stuk
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Benodigdheden: grillpan, aluminiumfolie, koekenpan, kom, kaasschaaf of dunschiller

Aan de slag!

  1. Wrijf de biefstuk in met zout en peper.
  2. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en hak ze heel fijn. Hak ook de knoflook fijn.
  3. Verhit een grillpan goed heet op hoog vuur en bestrijk heel dun met wat olijfolie. Grill de biefstuk aan beide zijden mooi bruin, maar zorg ervoor dat de binnenkant wel mooi rood blijft. Als je echt niet van rood vlees houdt, mag je natuurlijk ook langer grillen. Het hoort oorspronkelijk echter wel rosé te zijn. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten.
  4. Verhit ondertussen 4 eetlepels olie in een koekenpan op matig vuur en bak hierin de rozemarijn tot het begint te geuren. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Voeg het citroensap toe, warm nog even door en draai het vuur uit.
  5. Meng in een kom de rucola met de helft van de rozemarijn-knoflookolie en breng op smaak met zout en peper.
  6. Snijd de biefstuk in dunne plakken.
  7. Verdeel de rucola op een platte serveerschaal of over 4 borden en schik de plakjes biefstuk erop.
  8. Druppel de rest van de rozemarijn-knoflookolie erover en schaaf met een kaasschaaf of dunschiller krullen van de Parmezaanse kaas erover.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*