Spaghetti all’aglio, olio e peperoncino

Spaghetti all’aglio, olio e peperoncino

Dit is wat mij betreft de lekkerste spaghetti ever! En het is ook nog eens de simpelste en goedkoopste die je maar bedenken kunt. Het recept komt uit Napels en behoort vanwege de weinige en goedkope ingrediënten tot de cucina povera (armeluiskeuken). Spaghetti, knoflook, rode peper en olijfolie, meer is het niet. Hoewel er soms ook nog wel wat peterselie aan toegevoegd wordt. De Italianen eten het meestal als voorgerecht, maar voor mij is het goed genoeg als hoofdmaaltijd; eventueel met een simpele rucolasalade erbij. Traditioneel wordt er geen Parmezaanse kaas over geraspt, maar feel free als je dat lekker vindt! Ik doe het meestal ook wel omdat ik Parmezaan gewoon niet kan weerstaan!

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 4 teentjes knoflook (meer mag natuurlijk ook)
  • 1 rode peper
  • 5 el olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: fijngehakte peterselie, Parmezaanse kaas
  • Benodigdheden: kookpan, hapjespan, vergiet

Aan de slag!

  1. Pel de knoflook en hak fijn. Gebruik geen pers want dan wordt de knoflook te fijn waardoor het snel kan verbranden.
  2. Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd de peper in dunne reepjes.
  3. Kook de spaghetti met ruim zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verwarm ondertussen in een hapjespan de olie op laag vuur (niet verhitten, dus niet laten walmen) en fruit hierin de rode peper en de knoflook. De knoflook mag iets kleuren, maar niet bruin worden want dan wordt het bitter.
  5. Giet de spaghetti af in een vergiet en schud een paar keer goed zodat het water echt weg is.
  6. Voeg de spaghetti toe aan de knoflookolie en schud goed om of gebruik een tang om de olie goed met de pasta te mengen.
  7. Voeg eventueel bij stap 6 nog wat gehakte peterselie toe voor een beetje meer kleur.
  8. Serveer de spaghetti direct, bij voorkeur op voorverwarmde borden, en maal er eventueel naar smaak nog wat peper over.
  9. Als je ook de Parmezaanse kaas erbij wilt, serveer deze dan apart in een schaaltje.

 

2 Comments

  1. Henriette van Wensen says:

    Dit eet ik regelmatig. Zo lekker en makkelijk, ook als lunch ideaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*