Verse pesto

Verse pesto

Ik kan het me nog goed herinneren: de eerste keer dat ik pesto proefde was ik gelijk verkocht! Hoe lang geleden dat precies was, weet ik niet meer. Het was in ieder geval in Italië en internet hadden we destijds nog niet, dus even snel het recept zoeken kon toen nog helemaal niet. Het is echter altijd wel ergens in mijn achterhoofd blijven hangen en vanaf het moment dat ik het recept onder ogen kreeg, ben ik het zelf gaan maken. Dat recept kwam overigens niet eens van het internet, maar uit dé Italiaanse kookbijbel: De Zilveren Lepel! Die overigens op de plank trots staat te prijken naast die andere, nog grotere kookbijbel: De Grote Larousse Gastronomique.

Vergeet alsjeblieft de potjes en bakjes uit de supermarkt, het haalt het in de verste verte niet bij zelfgemaakte pesto. Je kunt verse pesto ook prima tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd (weck)potje. Schenk er dan een laagje olijfolie op om de pesto te ‘verzegelen’ en sluit lichtdicht af. Na openen kun je de pesto dan het beste binnen een week opmaken. Verdeel het desnoods in een paar heel kleine potjes.

Ingrediënten

 • 25 verse basilicumblaadjes
 • 40 gr pijnboompitjes
 • 1 teentje knoflook
 • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 • 25 gr Pecorino, geraspt
 • 100 ml extra vergine olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Benodigdheden: foodprocessor, gesteriliseerd (weck)potje

Aan de slag!

 1. Doe de basilicum, pijnboompitjes en knoflook in de foodprocessor en maal kort op half vermogen.
 2. Voeg de kazen toe en zet de machine weer aan.
 3. Voeg terwijl de machine draait door de vulopening de olie in een dun straaltje toe en laat draaien tot een smeuïge massa. Maal het echter niet tot een babyhapje, het mag nog iets structuur hebben.
 4. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*