Hartige muffins

Hartige muffins

Zoete muffins doen mij niets, maar hartige daarentegen… Zo lekker! Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Ik gebruik een muffinvorm voor negen muffins, maar je kunt natuurlijk ook een vorm voor twaalf mini-muffins gebruiken. De baktijd is dan mogelijk wat korter, dus check even na 18 minuten met een satéprikker. Heb je geen muffinvorm, dan volstaan papieren cupcakevormpjes ook. Hartige muffins zijn vooral heerlijk bij een uitgebreide brunch of lunch en de mini’s bijvoorbeeld ook als borrelhapje. En ze doen het uiteraard ook leuk bij een paasbrunch!

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 80 gr zachte boter
  • 1 eidooier
  • 200 ml karnemelk
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gr blauwschimmelkaas, in blokjes
  • 80 gr spekblokjes
  • 1 à 2 bosuitjes met groen, fijngesneden
  • 2 el bieslook, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: muffinvorm of losse papieren vormpjes, koekenpan, 2 kommen, mixer

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de muffinvorm, als je die gebruikt, in met wat olie.
  2. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de bosui met de knoflook tot ze zacht zijn. Laat goed uitlekken op keukenpapier. Bak de spekblokjes in de pan uit en laat ook goed uitlekken op keukenpapier.
  3. Meng in een kom de bloem met de bakpoeder, Parmezaan, bieslook, bosui met knoflook en spekjes.
  4. Roer in een andere kom de eidooier door de karnemelk en voeg de zachte boter toe. Klop met een mixer goed door tot een luchtige massa en breng op smaak met zout en peper. Meng de massa door het bloemmengsel tot een mooi beslag.
  5. Vul elke uitsparing in de muffinvorm of de papieren vormpjes tot twee derde met beslag en bak de muffins in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar en mooi gerezen.
  6. Verdeel ca. 8 minuten voor het einde van de baktijd de blauwschimmelkaas over de muffins.
  7. Test met een satéprikker of de muffins gaar zijn.
  8. Neem uit de oven en laat afkoelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*