Luxe high tea sandwiches

Luxe high tea sandwiches

Ik ben pas geleden weer een jaartje ouder geworden. Ik vier mijn verjaardag de laatste jaren steeds met een thema. Zo heb ik al eens schalen vol met heel luxe (en dan bedoel ik écht luxe) hapjes en amuses gedaan. Vorig jaar een heel uitgebreid tapas diner en dit jaar was dat vanaf 4 uur ’s middags een high wine. Eigenlijk gewoon een high tea, maar dan met een borrel in plaats van thee. Naast de zoetigheden horen bij een high tea natuurlijk ook die heerlijke, hartige mini-sandwiches! Ik heb een heel arsenaal aan sandwich receptjes en daarvan heb ik voor deze blog een selectie gemaakt van acht makkelijk te maken variëteiten.

Als ik dit soort sandwiches maak voor een brunch, lunch of de laatste keer dus een high wine, gebruik ik altijd tramezzini. Dat is een Italiaanse broodsoort zonder korst wat je koopt in lange plakken per 250 gram of per kilo. Het is verkrijgbaar in wit, lichtbruin en tomaat en het is echt superzacht. Fijn is dat het ook echt lang zacht blijft. Je kunt de sandwiches gerust ruim van tevoren maken zonder dat ze droog worden (tot gebruik uiteraard wel goed afdekken met vershoudfolie). Helaas is dit brood echter niet zo makkelijk te vinden, tenzij je een pasje voor een horecagroothandel hebt. Ik koop het altijd bij de Sligro. Als alternatief kun je gewoon wit en lichtbruin casinobrood gebruiken. Ik vind dat echter na een dag al aan de droge kant dus koop dat het liefst vers op de dag van gebruik zelf. Andere broodsoorten zijn natuurlijk ook mogelijk, zolang je er zonder de korst meegerekend maar wel vierkantjes van 10 bij 10 cm van kunt snijden.

En nog een laatste tip: snijd de sandwiches niet door met een gekarteld broodmes of een gewoon mes waar je normaal mee eet. Gebruik een vlijmscherp koksmes en maak geen zaagbewegingen, maar trek het mes er in één keer van punt naar punt doorheen. Zo blijven ze mooi in vorm en vallen losse ingrediënten er niet tussenuit!

Beenham en mosterdboter
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
50 gr dungesneden beenham
1 el zachte roomboter
Grove mosterd
Handje veldsla

Meng de boter met 1 theelepel mosterd. Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat mosterd toe. Besmeer de sneetjes brood met de mosterdboter. Beleg een sneetje met de veldsla en de ham en leg het andere sneetje met de boter naar beneden erop. Snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Rosbief en mierikswortelcrème
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
50 gr rosbief
1,5 el crème fraîche
1 tl mierikswortel
6 dunne schijfjes komkommer
Zout en peper

Meng de crème fraîche met de mierikswortel en laat even rusten. Leg de schijfjes komkommer op keukenpapier en laat minstens 15 minuten liggen zodat het vocht eruit kan trekken. Besmeer de sneetjes brood met de crème fraîche. Beleg een sneetje met de rosbief en maal er wat peper en zout over. Schik de komkommer erover en leg het tweede sneetje brood met de crème naar beneden erop. Snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Caprese
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
½ bol mozzarella
1 romatomaat
4 grote blaadjes basilicum
Pesto
Zout en peper

Snijd van de tomaat 4 dunne plakken en laat het vocht eruit trekken op keukenpapier. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Bestrijk de sneetjes brood dun met pesto. Beleg een sneetje met de tomaat en mozzarella en maal er wat zout en peper over. Leg de basilicum erop en het tweede sneetje brood met de pesto naar beneden. Snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Oude kaas en gegrilde paprika
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
1 plak oude kaas (Old Amsterdam)
1 gegrilde paprika (uit pot)
¼ rode ui, in flinterdunne halve ringen
1 el zwarte olijventapenade

Snijd de paprika in dunne repen en laat goed uitlekken. Besmeer de sneetjes brood dun met de tapenade.
Beleg een sneetje met de kaas, paprika, ui en het tweede sneetje brood met de tapenade naar beneden. Snijd de uitstekende randjes kaas netjes langs het brood weg. Snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Gerookte kip, spek en mosterdmayonaise
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
2 plakjes ontbijtspek
50 gr gerookte kipfilet
1 tomaat
Tuinkers
1 el mayonaise
½ tl Franse mosterd
½ tl grove mosterd
Peper

Bak de plakjes ontbijtspek uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Meng de mayonaise met de mosterd. Snijd 4 dunne plakjes van de tomaat en laat het vocht eruit trekken op keukenpapier. Besmeer de sneetjes brood met de mayonaise. Beleg een sneetje met de plakjes spek, kipfilet en tomaat. Maal er wat peper over en garneer met tuinkers. Beleg met het tweede sneetje brood en snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Gerookte zalm met roomkaas en dille
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
50 gr gerookte zalm
Verse roomkaas
6 dunne schijfjes komkommer
1 el gehakte dille
½ el kappertjes, uitgelekt
Peper

Leg de schijfjes komkommer op keukenpapier en laat minstens 15 minuten liggen zodat het vocht eruit kan trekken. Druk de kappertjes voorzichtig iets platter met de vlakke kant van een koksmes. Besmeer de sneetjes brood met de roomkaas en maal er wat peper over. Beleg een sneetje met de komkommer, zalm, dille en kappertjes. Beleg met het tweede sneetje brood en snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Gerookte makreel, komkommer en tuinkers
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
1 gerookte makreelfilet
6 dunne schijfjes komkommer
Tuinkers
Mayonaise
Zout en peper

Leg de schijfjes komkommer op keukenpapier en laat minstens 15 minuten liggen zodat het vocht eruit kan trekken. Pluk de makreel van het velletje en verwijder de graten. Besmeer de sneetjes brood dun met mayonaise. Beleg een sneetje met de komkommer en makreel. Maal er wat peper en zout over en garneer met tuinkers. Beleg met het tweede sneetje brood en snijd de sandwich diagonaal in vieren.

Eiersalade met bieslook
2 sneetjes casinobrood zonder korsten
2 hardgekookte eieren
1 el mayonaise
1 el crème fraîche
½ tl mosterd
1 el gehakte bieslook
Veldsla
Zout en peper

Prak de eieren in een kom en meng met de mayonaise, crème fraîche, mosterd en bieslook. Breng op smaak met zout en peper. Beleg een sneetje brood met wat veldsla en lepel daar een laag eiersalade op. Strijk voorzichtig met de bolle kant van de lepel uit. Beleg met nog wat veldsla en het tweede sneetje brood. Snijd de sandwich diagonaal in vieren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*