Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Atjar (of acar) is een zuur groentebijgerecht uit de Indonesische keuken. Het wordt als bijgerecht gegeten vanwege de friszure smaak, als contrast voor bij de veelal pittige Indonesische gerechten. Dat wil overigens niet zeggen dat een atjar slechts zuur is; vaak gaan er toch lombokjes (rode pepertjes) bij, al dan niet met of zonder zaden (naar gelang de gewenste pittigheid). Een atjar kan van elke stevige groentesoort worden gemaakt, zoals witte kool, wortel, komkommer (zonder zaden), paprika, ui, bloemkool etc. Atjar tjampoer betekent letterlijk ‘gemengd zuur’ en bestaat dus uit allerlei groenten. Er is geen eenduidig recept voor, je kunt variëren naar wens. Dit recept is zoals ik het meestal maak.

Ik maak atjar tjampoer altijd in grotere hoeveelheden en bewaar het daarna verdeeld over kleinere weckpotten. Zo heb ik altijd ‘verse’ atjar bij de hand. Om de atjar langere tijd te bewaren, moet je de potten wel wecken.

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • ½ komkommer, geschild
  • 1 grote rode peper, zonder zaden
  • 3 wortelen
  • ¼ witte kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl laos
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 el koenjit (kurkuma)
  • 500 ml witte azijn
  • 500 ml water
  • 25 gr gula djawa of bruine basterdsuiker
  • Zout en witte peper
  • Hulpmiddelen: rasp, vuurvaste schaal, kookpan, gesteriliseerde weckpotten

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, knoflook en rode peper fijn. Rasp de witte kool, komkommer en wortelen grof. Doe alles in een vuurvaste schaal.
  2. Breng in een pannetje het water met de azijn, knoflook, alle specerijen en de suiker aan de kook en laat even doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Giet de hete vloeistof over de groenten en laat afkoelen.

Wecken

  1. Als je al in het bezit bent van een weckketel, dan hoef ik je niet uit te leggen hoe je moet wecken. Volg anders onderstaande stappen.
  2. Breng een grote soeppan met water aan de kook.
  3. Doe de groenten met het vocht over in gesteriliseerde weckpotten en sluit ze goed af met de rubberen ring en klemmen. Zet de potten nu in de pan maar zorg dat het deksel en de sluiting van de potten nog boven het water uitkomen. Laat minstens 10 minuten zachtjes koken. Dit moet je waarschijnlijk één voor één doen, want meestal passen er geen twee potten naast elkaar in een pan. (Zie deze blog voor steriliseren, inmaken, bewaren en wecken).
  4. Zet de potten nu ondersteboven op het aanrecht en laat ze volledig afkoelen (dit zorgt voor een vacuüm) voordat je ze weer omdraait. Ze moeten weer echt koud zijn!
  5. De atjar is nu te bewaren buiten de koelkast. Na openen is het nog beperkt houdbaar in de koelkast (hoewel dit nog naar 2 à 3 weken kan oplopen afhankelijk van hoe koud de koelkast is ingesteld). Daarom gebruik ik altijd meerdere kleine weckpotten, anders zit je met een grote pot die snel leeg moet.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*