Groentezuur met koriander (lekker bij BBQ)

Groentezuur met koriander (lekker bij BBQ)

Groenten in zuur komt veel voor in verschillende Aziatische keukens. Echte regels bestaan er niet voor en de samenstellingen zijn dan ook eindeloos. Ik vind een salade van groenten in zuur ook altijd heel erg lekker bij een barbecue als heerlijk frisse tegenhanger van sauzen en vettig vlees. Deze combinatie is mijn favoriet voor bij de barbecue. Geen lastig verkrijgbare ingrediënten en toch een beetje anders door de verse koriander. Als je echt niet van koriander houdt, dan kun je dit vervangen door bladpeterselie voor een neutralere smaak.

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 grote rode ui
  • 4 grote, rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr koriander of bladpeterselie
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 25 gr suiker
  • Optioneel: 1 rode peper
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Aan de slag!

  1. Verwarm de azijn in een steelpannetje en voeg de suiker toe. Roer door tot de suiker is opgelost en laat afkoelen.
  2. Was de komkommer. Snijd in de lengte in vieren en snijd elke lengte in stukjes. Je kunt eventueel de zaden verwijderen, maar voor deze salade laat ik ze altijd zitten. Het is namelijk niet erg als het loskomende vocht zich met de azijn mengt.
  3. Was en halveer de tomaten. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  4. Snipper de ui.
  5. Pluk de blaadjes van de takjes koriander of peterselie en hak ze grof.
  6. Als je pit aan de salade wilt geven, hak dan ook een rode peper fijn. Naar wens met of zonder zaden, afhankelijk van hoe pittig je wilt.
  7. Doe de afgekoelde azijn in een schaal waarin je de salade wilt serveren. Voeg de olijfolie en een teentje knoflook uit de pers toe en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Voeg de groenten en koriander toe en meng alles goed door.
  9. Je kunt de salade direct serveren, maar lekkerder is om ‘m eerst een uurtje in de koelkast te laten staan. Langer van tevoren kan ook, maar dan worden de groenten wel wat slapper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*