Pizza toppings

Pizza toppings

Als je mijn social media kanalen volgt, dan heb je vast wel gezien dat pizza één van mijn guilty pleasures is. Ik eet het minstens twee keer per maand maar soms kan dat ook wel één keer per week zijn. Soms bestel ik gewoon een pizza, als ik echt weinig tijd heb, maar meestal maak ik het zelf. Heb ik echt alle tijd, dan maak ik het deeg ook zelf, dat is wel het allerlekkerst met de meest knapperige korst. Maar het komt ook wel eens voor, als ik wat minder tijd heb, dat ik kant-en-klaar pizzadeeg uit de koeling koop. En dan alleen van het merk Tante Fanny. Deze bevat geen smaakversterkers, kleurstoffen, transvetten en conserveringsmiddelen.

De pizza margherita is de meest simpele en eigenlijk de basis van elke klassieke pizza. Tomatensaus en mozzarella, meer dan dat is het niet. Het recept voor pizzadeeg en de tomatensaus kun je hier vinden. Het recept is voldoende voor twee ronde pizza’s of een rechte plaatpizza. Met deze basis kun je de pizza beleggen naar eigen smaak. Heel simpel met alleen salami of ham, of met groenten. Maar als je veel dingen lust, dan is variatie wel zo leuk. Dit is dan ook een lijstje om je ideeën te geven. Met echte klassiekers, maar ook de wat minder bekende combinaties en enkele van mijn eigen hersenspinsels. Alle pizza’s hebben uiteraard tomatensaus en mozzarella als basis, tenzij anders aangegeven.

Bekende klassiekers
Napoletana of Romana: zwarte olijven, ansjovis uit blik en kappertjes.
Capricciosa of quattro stagioni: ham, zwarte olijven, champignons en artisjokharten. (Soms ook paprika).
Quattro formaggi: naast de mozzarella ook nog gorgonzola, pecorino en taleggio.
Tonno: tonijn uit blik, (rode) ui.
Frutti di mare: gemengde zeevruchten, zoals inktvis, mosselen, garnalen etc.
Calabrese: salami, zwarte olijven, Spaanse peper en oregano.
Marinara: verse knoflook, olijfolie en oregano.
Diavola of pepperoni: pikante salami (pepperoni) en Spaanse peper.
Caprese: buffelmozzarella i.p.v. gewone mozzarella en verse basilicumblaadjes.

Ook lekker
Pollo: stukjes of reepjes gerookte kip.
Salmone: gerookte zalm, rode ui, kappertjes en soms rucola (deze wordt pas de laatste bakminuut toegevoegd).
Bresaola: plakjes bresaola (gedroogd rundvlees), Parmezaanse kaas en soms rucola (deze wordt pas de laatste bakminuut toegevoegd).
Crudo: Parmaham, Parmezaanse kaas en soms rucola (deze wordt pas de laatste bakminuut toegevoegd).
Pazzo: ham, salami, champignons, rode ui, knoflook en Parmezaanse kaas.
Verdure: diverse (gegrilde) groenten, zoals champignons, paprika, en aubergine.

Eigen combi’s
Gruyère, pecorino, zwarte olijven, semigedroogde tomaatjes, rode ui, salami.
Ansjovis, sardientjes, tonijn, kappertjes, knoflook.
Buffelmozzarella, flinterdunne schijfjes aardappel en geschaafde (zomer)truffel. Geen tomatensaus.
Ham, salami en Italiaanse worstjes (uit het velletje geknepen).
Ricotta, pancetta en verse spinazie.
Crème fraîche, buffelmozzarella, rode ui, knoflook en spekreepjes (lijkt op flammkuchen). Geen tomatensaus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*