Twee keer sangria

Twee keer sangria

Sangria! Wat drankjes betreft kan het niet meer zomers zijn dan dit! Beetje jammer alleen dat de zomer nog steeds niet echt begonnen is, ook al is het half juli. Maar goed, met een paar glazen van dit Spaanse zomerdrankje zie je al snel alles zonnig ūüėČ Sangria is dan ook wel een beetje ‘gevaarlijk’. Het drinkt zo makkelijk weg dat je geneigd bent er meer van te drinken en ook sneller.¬†En vaak wordt¬†beweerd dat wanneer je de vruchten opeet, je sneller dronken wordt. Maar of dit waar is, valt te betwijfelen. Na een zoektochtje op internet heb ik geen wetenschappelijke bevestiging van deze bewering kunnen vinden. Ik denk eerder dat het makkelijk wegslobberen de reden is dat je gewoon sneller op je kop staat. Helemaal als je normaliter geen grote drinker bent en sangria dan naar binnen tikt alsof het ranja is.

Sangria maak je doorgaans alleen wanneer je met meer mensen bent. Vandaar dat ik de recepten heb gebaseerd op 2,5 liter. Dit is goed voor ongeveer 10 tot 15 glazen. Wat betreft het fruit kun je uiteraard toevoegen wat je lekker vindt, maar houd in ieder geval wel altijd de citrusvruchten uit de recepten erin omdat dit echte smaakmakers zijn. Wil je appel toevoegen, gebruik dan niet te melige appels. En als je aardbeien of frambozen wilt toevoegen, doe die er dan pas bij in wanneer je de sangria gaat serveren in de kan. Deze vruchten worden namelijk snel te zacht en snotterig tijdens het ‘trekken’ in de koelkast.

Rode sangria

  • 2 flessen droge Spaanse rode wijn, gekoeld (bijv. Rioja)
  • 250 ml brandy
  • 500 ml bubbelwater
  • 250 ml (vers) sinaasappelsap
  • 50 gr fijne suiker
  • 2 sinaasappels met schil, in dunne (halve) schijfjes
  • 2 (Meyer) citroenen, in dunne schijfjes
  • 2 limoenen, in dunne schijfjes
  • IJsblokjes
  • Hulpmiddelen: afsluitbare bak van minimaal 2,5 liter, glazen kan van 1,5 liter

  1. Zorg voor je de vruchten gaat snijden dat je ze goed hebt schoongeboend omdat ze met schil gesneden worden.
  2. Doe de wijn met de brandy, sinaasappelsap en de suiker in de bak en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de vruchten toe, sluit de bak af en zet minstens een uur in de koelkast.
  4. Doe de helft van de sangria in een kan, voeg de helft van het bubbelwater toe en voeg ruim ijsblokjes toe.
  5. Bewaar de andere helft van de sangria weer in de koelkast tot de kan leeg is.

Witte sangria

  • 2 flessen droge Spaanse witte wijn, gekoeld (bijv. Rioja)
  • 250 ml Calvados of andere appellikeur
  • 500 ml bubbelwater
  • 250 ml cava
  • 50 gr fijne suiker
  • 2 sinaasappels, in dunne¬† (halve) schijfjes
  • 2 citroenen, in dunne schijfjes
  • 2 limoenen, in dunne schijfjes
  • 4¬†rijpe perziken, geschild en in partjes of blokjes
  • IJsblokjes
  • Hulpmiddelen: afsluitbare bak van minimaal 2,5 liter, glazen kan van 1,5 liter

  1. Boen de citroenen, limoenen en appels goed schoon voordat je ze gaat snijden.
  2. Doe de wijn met de Calvados en suiker in de bak en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de vruchten toe, sluit de bak af en zet minstens een uur in de koelkast.
  4. Doe de helft van de sangria in een kan, voeg de helft van het bubbelwater en cava toe en voeg ruim ijsblokjes toe.
  5. Bewaar de andere helft van de sangria weer in de koelkast tot de kan leeg is.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*