Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Dit is nou echt een typisch Italiaans klassieker. Ik maak de saus met de gehaktballetjes gewoon voor vier personen en vries dan drie porties vacuüm in. Dat doe ik trouwens ook altijd met mijn bolognesesaus. Altijd handig want je haalt ’s ochtends een portie saus uit de vriezer en dan hoef je ’s avonds alleen nog wat spaghetti te koken en de saus warm te maken. De passata die ik in de basis gebruik, komt trouwens altijd uit mijn zelfgemaakte en geweckte voorraad. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een pakje passata uit de winkel gebruiken. Ik vind mijn zelfgemaakte echter lekkerder omdat ik daar tijdens het maken ook andere smaakmakers aan toevoeg.

Ingrediënten

  • 300-400 gr ongekookte spaghetti
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 klein ei
  • 2 el paneermeel of panko
  • 250 ml tomatensaus/passata (zelfgemaakt)
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 2 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 20 gr boter (echte)
  • Scheutje olijfolie
  • Versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kom, hapjespan, kookpan, vergiet

Aan de slag!

  1. Doe het gehakt in een kom met het ei en paneermeel/panko en ruim peper en zout. Kneed het geheel goed door en draai er met vochtige handen 24 balletjes van.
  2. Verhit in een hapjespan een flinke scheut olijfolie met de boter en bak hierin op hoog vuur de gehaktballetjes rondom bruin.
  3. Verlaag het vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak al roerend tot de ui glazig is.
  4. Voeg de tomatensaus, de tomatenblokjes (met vocht) en oregano en basilicum toe, roer door en breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel schuin op de pan en laat ca. 20 minuutjes op laag vuur pruttelen.
  5. Kook ondertussen de spaghetti in ruim gezouten water beetgaar. Giet af in een vergiet en laat heel even uitlekken.
  6. Proef de saus en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout en peper.
  7. Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng en warm het geheel goed door.
  8. Garneer met de gehakte peterselie en serveer de geraspte Parmezaan apart erbij.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*