Franse uiensoep

Franse uiensoep

Deze Franse uiensoep maak ik best regelmatig en zo ook gisteren weer. Ik dacht dan ook eigenlijk dat het recept al lang online stond, maar dat bleek dus niet het geval. Maar goed, beter laat dan nooit! Ik kan hier echt zo van genieten! Lekker hartig en het stokbrood met de gegratineerde Gruyère maakt het uiteraard helemaal af. Hoewel het best een eenvoudige soep is, is het helaas niet een lekker snel klaar soepje. Je moet er toch even 1,5 uur voor uittrekken met het snijden van de uien, het stoven van de uien, dan nog laten trekken en uiteindelijk gratineren. Maar je kunt de soep wel al een dag eerder maken. Laat ‘m dan goed afkoelen op een koele plek en zet de soep pas in de koelkast wanneer hij echt afgekoeld is. In de koelkast gaat het afkoelen namelijk te snel en dan is er een grote kans dat de bouillon verzuurt. Overigens gebruik ik altijd zelfgemaakte bouillon wat ik op voorraad heb in de vriezer of weckpotten. Ben je vegetariër, dan kan ik je helaas geen alternatief geven. Franse uiensoep heeft gewoon echt een krachtige runderbouillon nodig voor de juiste smaak. Ik heb het wel eens met verse groentebouillon uitgeprobeerd, maar ik vond dat gewoon echt niet lekker. Het benadert niet de smaak van een echte Franse uiensoep.

Ingrediënten

  • 700 gr uien, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 liter runderbouillon (recept)
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 75 gr boter
  • 4 grote of 8 kleine sneetjes stokbrood
  • 100 gr Gruyère, geraspt
  • Gehakte bladpeterselie voor garnering
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, bakpapier

Aan de slag!

  1. Neem een kookpan van tenminste 1,5 liter inhoud. Zet deze op een vel bakpapier en omtrek de pan met een potlood. Knip de cirkel uit het papier.
  2. Smelt de boter in de pan en voeg de uien toe. Roer tot de uien goed tot ze bedekt zijn met boter. Leg de cirkel bakpapier op de uien en laat op heel laag vuur ca. 30 minuten stoven tot ze goudgeel en zacht zijn. Ze mogen niet bakken!
  3. Neem het bakpapier weg en voeg de laatste minuut de knoflook en de tijm toe en bak eventjes mee.
  4. Voeg de bouillon en de wijn toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat ca. 45 minuten op laag vuur zachtjes trekken. Langer mag ook.
  5. Verwarm de grill van de oven voor. Grill de sneetjes stokbrood aan beide kanten tot ze licht knapperig zijn, maar niet bruin.
  6. Verdeel de soep in ovenvaste kommen. Leg 1 groot sneetje of 2 kleine sneetjes stokbrood in elke kom en strooi de kaas erover. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  7. Bestrooi voor het serveren met wat gehakte peterselie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*