Gefrituurde wontons

Gefrituurde wontons

Deze wontons (ook wel wantans) zijn echt heerlijk om bij een borrel te serveren! Weer eens wat anders dan bitterballen (al zijn die ook gewoon zalig). Fijn is ook dat je ze al geruime tijd van tevoren kunt maken en zelfs invriezen. Kwestie van even frituren en je bent klaar! Je kunt ze direct vanuit de vriezer frituren, alleen duurt het frituren dan uiteraard wel iets langer. Wil je ze een dag of avond voor gebruik maken, dan kun je ze ook gewoon in de koelkast bewaren. De wontonvelletjes kunnen wat plakkerig zijn, dus bewaar de wontons, zowel in de koelkast als vriezer, bij voorkeur tussen laagjes vershoudfolie.

Wontons behoren tot de Chinese dimsum (of dim sum); gefrituurde of gestoomde hapjes met een vulling. Wontons kunnen overigens ook gestoomd zijn, alleen wordt de vulling vaak dan eerst voorgegaard. Voor frituren is dat echter niet nodig. Als ik ze maak, dan doe ik het frituren altijd in een wok met schone olie. Je kunt uiteraard een frituurpan gebruiken, maar zorg dan dat er schone olie in zit en geen gebruikte olie of frituurvet. Wontonvellen kun je bij elke Aziatische winkel of supermarkt vinden, maar veel ‘gewone’ supermarkten verkopen ze ook (diepvries), vaak ook wel onder de naam ‘loempiavellen’.

Met de vulling kun je uiteraard zelf experimenteren. In de Chinese keuken is het bijvoorbeeld ook heel normaal om grof gehakte garnalen met varkensvlees te combineren in dim sum, dus feel free om die toe te voegen. Ook kun je wat gekookte rijst toevoegen of andere groenten die in de Chinese keuken veel gebruikt worden. Bedenk echter wel dat je al snel teveel vulling hebt, dus pas de receptuur van je vulling aan of gebruik meer wontonvellen.

Ingrediënten

  • 10 wontonvellen van ca. 10 x 10 cm
  • 500 gr half-om-halfgehakt
  • 100 gr Chinese kool, heel fijngesneden
  • 100 gr shiitake, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 bosuitjes, fijngesneden
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 1 el hoisin saus
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl chilisaus
  • ½ liter zonnebloemolie
  • Zout en witte peper
  • Dips: sojasaus met geroosterde sesamzaadjes en/of (zoete) chilisaus
  • Materialen: kom, wok, kookthermometer, draadspaan

Aan de slag!

  1. Kneed in een kom het gehakt met de kool, shiitake, knoflook, bosui, gember, hoisin, sesamolie en chilisaus. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  2. Snijd elk wontonvel in 4 gelijke vierkantjes en leg ze op een schoon werkvlak.
  3. Leg op elk vierkantje een lepeltje van het gehaktmengsel. Wrijf met een vinger wat water over de randen van de vierkantjes en vouw ze dubbel tot een driehoekje. Druk de randjes goed dicht.
  4. Verhit de olie in een wok tot ca. 180 graden. Frituur de wontons met niet meer dan 8 tegelijk in 2 tot 3 minuten goudbruin en knapperig. Schep ze met een draadspaan uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveer de wontons met sojasaus waaraan je wat sesamzaadjes hebt toegevoegd en/of (zoete) chilisaus om in te dippen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*