Shoarma specerijenmix

Shoarma specerijenmix

Kruiden- en specerijenmixen kun je natuurlijk gewoon kant-en-klaar in zakjes en potjes in de supermarkt kopen. Ik ben daar echter geen voorstander van omdat ze meestal onnodige toevoegingen bevatten. E-nummers voor de houdbaarheid, maar ook veel zout en suiker. Nou vind ik zout zelf niet eens zo’n drama, want ik kook ook niet zonder zout. Maar als je zelf je mixen maakt, dan kun je tenminste zelf bepalen hoeveel zout je gebruikt of het zelfs weglaten als je liever zoutloos eet. Wat ik echt niet begrijp is waarom er vaak nog zoveel suiker (of suikerachtigen) is toegevoegd. Waarom zou ik suiker willen om mijn vlees te kruiden? (Tenzij een bepaalde marinade om iets van honing ofzo vraagt). Bovendien zijn die E-nummers ook niet nodig. Als je zelf een klein voorraadje maakt en je bewaart het in een gesteriliseerd potje, is het ook maanden houdbaar. Met deze specerijenmix voor shoarma, kun je zo’n twee à drie keer doen.

Ingrediënten

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ tl kurkuma (koenjit)
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kaneel (djahé)
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl zout
  • Hulpmiddelen: kom, gesteriliseerd afsluitbaar (weck)potje

Aan de slag!

  1. Meng alle specerijen in een kom goed door elkaar.
  2. Doe het mengsel in een gesteriliseerd weckpotje of jampotje.
  3. Bewaar op een koele, donkere plek. Het mengsel blijft zo maanden goed!

Zie ook:

Mexicaanse kruiden- en specerijenmix
Cajun kruiden/specerijenmix

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*