Krokante zalmburger

Krokante zalmburger

Zin in een makkelijke comfort food maaltijd en dan het liefst zonder vlees, maar is vis wel een optie? Denk dan aan burger + zalm = zalmburger! Is weer eens wat anders dan een standaard hamburger of een gebakken zalmfiletje. En hoe je de zalmburger eet, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Met sla en gebakken aardappeltjes, klassiek als een hamburger op een hamburgerbroodje met toebehoren of zoals ik de zalmburger het liefst eet: met een pitabroodje, tzatziki of remoulade en rucola.

Ingrediënten

  • 500 gr zalmfilet zonder huid en graten
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 2 tl Dijon mosterd
  • Panko (Japans broodkruim)
  • 20 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, kom, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snijd de zalm in kleine blokjes. Doe een kwart daarvan samen met de mosterd in de foodprocessor en pureer tot een gladde pasta.
  2. Voeg de sjalotjes en de rest van de zalm toe en gebruik een paar keer de pulse-functie heel kort om het geheel te mengen, maar zorg er wel voor dat het nog wat structuur houdt en geen babyhapje wordt. Heb je geen foodprocessor, dan kun je de zalm ook in een kom prakken met een vork. Goede, verse zalm is zacht genoeg om te prakken.
  3. Doe het mengsel in een kom en meng de kappertjes en 75 gr panko erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Zet het mengsel bij voorkeur een uurtje in de koelkast om wat steviger te laten worden.
  4. Maak met vochtige, koude handen vier burgers van het mengsel.
  5. Doe een ruime hoeveelheid panko op een bord en druk de zalmburgers aan beide kanten in de panko tot ze rondom licht met het broodkruim bedekt zijn.
  6. Verhit op matig vuur de boter in een koekenpan en bak de zalmburgers ca. 3 minuten per kant tot ze stevig zijn en de buitenkant lichtbruin en knapperig is. De vis mag binnenin best nog een beetje glazig zien. Langer bakken kan als je meer gaarheid binnenin wilt, maar je hebt dan wel meer kans dat de burgers uit elkaar gaan vallen. Dit kun je eventueel voorkomen door een ei aan het mengsel toe te voegen, maar dat heeft wel wat invloed op de smaak van de zalm.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*