Gegratineerde bloemkool

Gegratineerde bloemkool

Ik heb vast al eens bij een eerder recept verteld dat ik niet heel erg dol ben op groenten wanneer ze gewoon gekookt zijn. Saaiiiiii! En dan ook nog dat typisch Nederlandse lekker doorgekookt en zacht; ik gruwel ervan! Groenten zijn lekker, maar wat mij betreft wel als je er nog iets extra’s mee doet. Bloemkool? Best te doen. Maar gegratineerde bloemkool uit de oven? Zoveel lekkerder! En al ben ik kinderloos en heb ik op dat vlak dus ook geen enkele ervaring, ik durf te wedden dat kids bloemkool op deze manier ook veel gemakkelijker eten!

Ingrediënten

  • 800 gr verse bloemkoolroosjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 300 ml kookroom
  • 60 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 150 gr jong belegen of belegen kaas, geraspt
  • 25 gr boter (echte)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, vergiet, steelpannetje, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Doe de bloemkoolroosjes in een ruime pan met water en wat zout. Breng aan de kook en laat koken tot de bloemkool net iets zachter dan beetgaar is. Controleer dit tussentijds door er met een vork in te prikken.
  2. Giet de bloemkool af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en begin aan de saus.
  4. Laat de boter in een steelpannetje op heel laag vuur zachtjes smelten en voeg de knoflook toe. Roer goed door tot de knoflook iets begint te kleuren.
  5. Voeg de room en de Parmezaanse kaas toe en laat al roerend iets indikken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Doe de bloemkool in een ovenschaal en schenk de room-kaassaus erover. Schep voorzichtig om zodat alle bloemkoolroosjes goed met de saus bedekt zijn.
  7. Bedek het geheel met de geraspte kaas.
  8. Zet de schaal ca. 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en een lichtbruin korstje heeft.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*