Kaasragout met ham

Kaasragout met ham

Kaas, ik kan er niet genoeg van krijgen! En ik ben ook dol op ragout, dus bedacht ik ooit dat dit prima te combineren is. Sindsdien staat kaasragout met enige regelmaat op het menu, vooral in het weekend als ik zin heb in iets gemakkelijks. Ik voeg er altijd hamblokjes aan te om het wat gevulder te maken. Eet je vegetarisch, dan kun je er bijvoorbeeld paddenstoelen aan toevoegen, grof gehakt en gebakken, of een vleesvervanger. Ik eet dit overigens altijd in een pasteibakje (zelfgemaakt), maar het is ook lekker met rijst.

Ingrediënten

  • 200 gr geraspte kaas, jong belegen, belegen of oud naar wens
  • 150 gr hamblokjes
  • 25 gr boter (echte)
  • 25 gr bloem
  • 300 ml melk + meer
  • 1 el mosterd
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Zout en witte peper
  • Materialen: sauspannetje, sudderplaatje, garde

Aan de slag!

  1. Zet het sudderplaatje op een kleine gaspit en laat op de hoogst stand goed warm worden. Zet het sauspannetje erop en laat de boter smelten. Laat de boter niet bruin worden!
  2. Zodra de boter niet meer bruist, voeg je al roerend met een garde de bloem toe. Laat dit minstens 2 minuten goed garen en roer regelmatig. Het mengsel moet nog wel blank blijven maar mag niet meer ruiken en smaken naar rauwe bloem.
  3. Voeg 300 ml melk toe en blijf roeren tot je een gladde en dikke saus hebt.
  4. Voeg al roerend de kaas toe en draai het vuur helemaal laag. Laat de kaas rustig smelten en roer regelmatig. Dit kan wel even duren, zeker als je oude kaas gebruikt. In het begin lijkt het te blijven klonteren, maar uiteindelijk wordt het mooi glad.
  5. Blijft het geheel te dik en draderig, voeg dan steeds al roerend wat extra melk toe tot je de juiste consistentie van een ragout hebt.
  6. Breng het geheel op smaak met mosterd, zout en peper en voeg vervolgens de hamblokjes en bieslook toe.
  7. Warm nog even door.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*