Oer-Hollandse snert

Oer-Hollandse snert

Hoe Hollands kan een soep zijn? In veel landen wordt soep van erwten gemaakt, maar niet de heel dikke erwtensoep, of snert, wat zo typisch Nederlands is. Zo dik dat je ‘m bijna kunt snijden en uiteraard met rookworst! Jarenlang gruwelde ik van snert, maar naarmate ik ouder werd, heb ik het leren eten. Het is ook weer niet zo dat je mij dit dagelijks kan voeren, maar inmiddels maak ik deze soep wel een paar keer per winterseizoen. Als ik ‘m zelf heb gemaakt, vind ik het ook echt lekker! En ik eet het dan ook nog heel ouderwets met roggebrood met katenspek.

Vroeger werden o.a. varkenskrabbetjes, varkenspoten en zelfs varkensoren voor de erwtensoep gebruikt, maar dat kom je bijna nergens meer tegen. En bovendien kost het best veel werk om het vlees hier vanaf te plukken. Makkelijker is om gewoon karbonades en hamlappen of hamschijf te gebruiken. Oh enneh… als je nog nooit snert hebt gemaakt, schrik dan niet van de geur tijdens het eerste kookproces. Gekookt varkensvlees ruikt niet echt prettig! De soep is overigens het lekkerst als je ‘m een dag eerder hebt gemaakt voordat je het gaat eten. Bewaar snert echter wel op een heel koele plek, want hij bederft snel (zie je aan een soort van ‘levend’ schuimlaagje). Wil je ‘m in de koelkast bewaren, laat dan wel eerst heel goed afkoelen. Heb je over? Snert kun je prima invriezen!

Ingrediënten

  • 500 gr spliterwten
  • 400 gr hamlappen of hamschijf
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 speklapjes
  • 2 grote aardappels, in blokjes van ½ cm
  • 1 prei, fijngesneden
  • ½ knolselderij, in blokjes van ½ cm
  • 1 winterpeen, in blokjes van ½ cm
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rookworst, in plakjes
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote soeppan, sudderplaatje, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Breng het vlees met de spliterwten in een soeppan met 2 liter water aan de kook. Laat 30 minuten op laag vuur koken op een sudderplaatje en schep regelmatig met een schuimspaan het schuim eraf. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
  2. Voeg de aardappel, prei, knolselderij, wortel, ui en laurier toe en laat het geheel nog ca. een uur zachtjes koken tot de soep dik is. Roer de soep echt heel vaak door om aanbranden te voorkomen. Is de soep nog te dun, laat dan langer komen. Is de soep te dik en dreigt het toch aan te branden, voeg dan 150 ml heet water toe.
  3. Neem de stukken vlees uit de pan en snijd in kleine stukjes. Doe terug in de pan samen met de rookworst en breng de soep op smaak met zout en peper.
  4. Warm nog even door zodat ook de rookworst goed warm is. En denk eraan dat je blijft roeren!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*