Oma’s appeltaart

Oma’s appeltaart

Wie mij kent, weet dat ik niet van zoet en dus ook niet van taart hou. Maar zo nu en dan vind ik het wel leuk om iets te bakken en soms maak ik dan ook wel eens op verzoek een lekker ouderwetse appeltaart. Appeltaart kent een lange traditie in de Nederlandse keuken. In het eerste gedrukte Nederlandse kookboek uit 1514 kwam al een recept voor appeltaart voor! Traditioneel eet je appeltaart met een lekkere dot slagroom.

Ingrediënten

  • 6 friszoete, stevige appels (bv. Jonagold of goudrenetten), geschild en in blokjes
  • 100 gr rozijnen
  • 400 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr zachte boter + extra om in te vetten
  • 200 gr fijne suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el kaneel
  • Bloem
  • Zout
  • Materialen: 2 kommen, garde of mixer, deegroller, springvorm van 25 cm, kommetje, kwastje

Aan de slag!

  1. Meng in een kom de appelblokjes met de rozijnen en de kaneel. Dek af en laat staan.
  2. Doe de boter met de suiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in een kom en klop met een garde of mixer tot een luchtige massa.
  3. Voeg een ei toe en mix tot een egaal beslag. Voeg het bakmeel toe en meng tot het deeg een bal vormt.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Rol op een met bloem bestoven werkvlak twee derde van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm doorsnede. Vet de springvorm in met boter, bekleed deze met de deeglap en verdeel het appelmengsel erover.
  6. Rol nu de rest van het deeg uit tot een lap van een ½ cm dik en snijd er 8 stroken uit van 1½ cm breed en een lange strook voor de rand. Vlecht de stroken in ruitvorm op de appelvulling en leg de lange strook langs de rand van de vorm.
  7. Klop in een kommetje het andere ei los en bestrijk met een kwastje de deegstroken hiermee.
  8. Bak de taart in het midden van de oven in 1,5 uur goudbruin en gaar. Als de taart te snel bruin wordt, verlaag de temperatuur dan naar 150 graden. Laat de taart goed afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*