Rijst met garnalen, chorizo en venkel

Rijst met garnalen, chorizo en venkel

Dit recept heb ik een tijdje terug eens voorbij zien komen op 24Kitchen, maar ik heb wel de ingrediënten wat aangepast naar eigen smaak en ook de manier van bereiden aangepast. Bijvoorbeeld door de chorizo eerst aan te bakken, zodat je in de vrijgekomen olie de groenten weer kunt fruiten. Het gerecht heeft in uiterlijk wat weg van paella, maar is in smaken toch heel anders. Door de chorizo krijgt het echter wel een Spaanse touch.

Ingrediënten

  • 500 gr reuzegarnalen, rauw
  • 200 gr zachte chorizo, aan 1 stuk
  • 200 gr wilde en witte rijst
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 grote rijpe trostomaten, in stukjes (met vocht)
  • ½ venkelknol, in stukjes
  • 3 heel kleine gedroogde chilipepertjes
  • 1 el venkelzaad
  • 1 bakje verse dille, grof gehakt
  • Scheutje milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, vijzel, hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Breng en pan water met wat zout aan de kook en kook hierin de rijst beetgaar, ca. 8 minuten. Giet af in een vergiet, doe terug in de pan en laat droogstomen met het deksel erop.
  2. Als de garnalen niet gepeld zijn, maak ze dan schoon en verwijder het darmkanaal.
  3. Ontvel de chorizo en snijd in plakjes van een halve cm. Halveer ze eventueel als je ze te groot vindt.
  4. Doe het venkelzaad met de chilipepertjes in een vijzel en maal fijn.
  5. Zet de hapjespan op matig vuur en bak hierin de chorizo enkele minuten tot het olie gaat afgeven en de chorizo iets geslonken is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet even opzij.
  6. Voeg indien nodig nog een klein scheutje olie toe aan de pan en fruit op matig vuur het gemalen venkelzaad met chilipepertjes heel kort aan.
  7. Voeg de venkel toe en bak 2 minuten.
  8. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak ca. 4 minuten.
  9. Voeg de tomaten toe, doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten op laag vuur zachtjes koken tot het geheel is ingedikt. Heeft het na 20 minuten nog geen ‘sauzige’ consistentie, voeg dan een flinke scheut heet water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  10. Schep de rijst, chorizo en de dille erdoor, maar laat wat dille achter ter garnering.
  11. Leg de garnalen op de rijst, doe het deksel op de pan en laat op laag vuur nog enkele minuten garen tot de garnalen roze zijn.
  12. Schep op voorverwarmde borden en garneer met de achtergehouden dille.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*