Tajine met lamsvlees, kikkererwten en abrikozen

Tajine met lamsvlees, kikkererwten en abrikozen

Heb jij al eens de promo gelezen voor een workshop koken met een tajine bij De Tagine? Deze workshop heb ik afgelopen zomer zelf gedaan, waarvan je een verslag kunt lezen op Facebook. In overleg met Nora, eigenaresse en de drijvende kracht achter De Tagine, heb ik zelf een uitgebreid tajine gerecht samengesteld die zij kan meegeven aan haar cursisten of kopers van een tajine. Dit recept kost wel wat tijd om het te maken, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard!

Uiteraard heb je wel een flinke tajine nodig. Heb je die nog niet, dan kun je ‘m hier bestellen. Goed om te weten is dat wanneer je voor het eerst met een tajine kookt, je zowel de bodem als het deksel eerst 24 uur in water moet laten weken. Als je dit niet doet, dan is er een kans dat de tajine door de hitte barst of zelfs breekt. Voor vervolggebruik is het weken niet meer nodig (tenzij je ‘m jaren ongebruikt in de kast hebt laten staan).

Zet de tajine op tafel met gestoomde couscous (of gewelde bulgur) en plat Marokkaans brood en eet gezellig met z’n allen direct uit de tajine door het brood te gebruiken om het eten op te pakken.

Ingrediënten

  • 1 kg lamsfilet of lamshaas, in blokjes van 2 à 3 cm
  • 150 gr gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt in koud water
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, 2 heel en 3 grof gehakt
  • 250 gr tomatenblokjes uit blik, met sap
  • 100 gr gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 1 kaneelstokje
  • 5 tl ras el hanout
  • 1 el vers geraspte gember
  • 500-600 ml hete kippenbouillon
  • 2 el verse koriander, grof gehakt
  • 2 el milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kookpan, grote tajine, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Giet de kikkererwten af, doe ze in een kookpan met de 2 hele knoflookteentjes en het kaneelstokje en voeg zoveel water toe tot ze goed onder staan. Breng op hoog vuur aan de kook, verlaag dan het vuur en laat ca. 45 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij.
  2. Kruid het lamsvlees met peper en zout.
  3. Verhit de bodem van de tajine met de olie. Bak het vlees op hoog vuur snel in porties in ca. 4 minuten per portie rondom bruin. Schep elke portie met een schuimspaan uit de pan en bewaar op een bord.
  4. Verlaag het vuur en fruit de ui enkele minuten tot deze zacht wordt. Voeg de knoflook, gember en ras el hanout toe en fruit een minuut mee.
  5. Voeg dan de tomatenblokjes met vocht, het lamsvlees met aanhangend vocht en voldoende kippenbouillon toe tot alles onder staat. Breng aan de kook, verlaag het vuur tot het minimum en doe het deksel op de tajine. Laat ongeveer 1,5 uur zachtjes koken tot er nagenoeg geen vocht meer over is.
  6. Roer de kikkererwten erdoor en laat nog 10 minuten doorwarmen.
  7. Roer de gedroogde abrikozen erdoor een laat nog 5 minuten doorwarmen.
  8. Breng het geheel op smaak met zout en peper en garneer met de koriander.

Zelf een tajine workshop doen? Via Kitchenista krijg je 10% korting!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*