Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng is niet Chinees, zoals velen denken, maar Indonesisch. In heel Indonesië wordt dit beschouwd als nationaal gerecht, hoewel er niet echt een eenduidig recept voor is, behalve dat het gaat om gebakken rijst met extra ingrediënten. In het Indonesische en Maleisische taalgebied staat nasi voor gekookte rijst en goreng voor gebakken. De Chinese nasi zoals die bekend is van de afhaal voor velen, is echt niet vergelijkbaar!

Meestal is nasi goreng samengesteld uit restjes van andere maaltijden zodat er geen voedsel verloren gaat. Het kan vegetarisch zijn (eventueel met gebakken tahoe/tofu), met stukjes varkensvlees of kip en ook met garnalen. Dit recept is zoals ik het meestal maak. Lekker met het gebakken eitje erbovenop, en ik doe er ook altijd seroendeng, gebakken uitjes en atjar bij.

Ingrediënten

  • 400 gr rijst
  • 500 gr kipfilet, in kleine blokjes
  • 150 gr witte kool, fijngesneden
  • 1 kleine winterwortel, brunoise gesneden (in piepkleine blokjes)
  • 125 gr taugé
  • 1 dunne prei met groen, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden (zonder zaden)
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 el ketjap
  • 4 eieren
  • 1 tl sambal
  • 5 el zonnebloemolie
  • Zout
  • Materialen: kookpan, wok of wadjan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen. Kook de rijst bij voorkeur al een dag eerder. Na een nachtje is de rijst nog minder vochtig en bakt het lekkerder op.
  2. Verhit 4 eetlepels olie in een grote wadjan of wok en bak de kip op hoog vuur rondom bruin.
  3. Voeg de ui, rode peper en knoflook toe en roerbak 2 minuten.
  4. Voeg prei, kool en wortel toe en roerbak 5 tot 10 minuten. Wortel en kool moeten vooral echt wat zachter zijn.
  5. Voeg de djinten, ketoembar en wat zout toe en bak nog even mee.
  6. Voeg de taugé en rijst toe en schep alles goed om. Bak de nasi nog 3 minuten op vrij hoog vuur.
  7. Breng op smaak met ketjap, sambal en eventueel nog wat zout. Houd warm op laag vuur.
  8. Verhit de overgebleven eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de eitjes met naar smaak een hele of doorgeprikte dooier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*