Eendenborst met rode wijnsaus

Eendenborst met rode wijnsaus

Dit recept zet ik echt online voor de feestdagen. Eendenborst maak ik namelijk niet vaak, hooguit één keer per jaar. Ik vind het heerlijk hoor, daar niet van, maar ik vind dit too much als een stukje gevogelte wat je regelmatig in je voeding opneemt. Ik maak het liever wanneer ik een gast of gasten heb die dit ook kunnen waarderen. Maar als ik het maak, dan is het volgens dit recept!

Ingrediënten

  • 4 eendenborstfilets
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 500 ml droge rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon (recept)
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 25 + 10 gr boter (echte)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, braadslede, aluminiumfolie, fijne zeef

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit 25 gr boter in een koekenpan en bak de eendenborsten op de huid ca. 5 minuten tot de huid krokant is. Draai ze om en bak ze nog 3 minuten. Doe het vlees over in een braadslede en zet 15 minuten in de oven. Neem de braadslede uit de oven en laat het vlees rusten onder aluminiumfolie.
  3. Terwijl het vlees in de oven staat en tijdens het rusten, maak je de saus.
  4. Doe de sjalotjes in het bakvet in de koekenpan en fruit ze ca. 2 minuten op matig vuur tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de tijm, peperkorrels, laurier en rode wijn toe en breng aan de kook. Schraap ondertussen met een houten lepel de aanbaksels los. Laat ca. 5 minuten op hoog vuur inkoken tot het geheel stroperig wordt.
  5. Voeg de bouillon toe en laat wederom inkoken tot een iets ingedikte saus.
  6. Zeef de saus door een fijne zeef en doe terug in de pan. Draai het vuur lager en monteer de saus met 10 gram ijskoude boter. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de eendenborst naar wens in z’n geheel of in plakken en serveer de saus er apart bij zodat iedereen zelf de hoeveelheid kan bepalen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*