Zelfgemaakte pasteibakjes

Zelfgemaakte pasteibakjes

Ik maak regelmatig ragout, meestal visragout en soms kipragout met champignons. En noem het ouderwets, maar ragout eet het lekkerst in een heerlijk krokant pasteibakje van bladerdeeg. Die bakjes kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar ik vind ze vaak wat muf. Veel lekkerder is om ze zelf te maken van roomboterbladerdeeg. Ook dat kun je weer zelf maken, maar dat is echt een flinke klus. Met bladerdeegplakjes uit de vriezer gaat het ook prima en het is echt niet moeilijk!

Je kunt de bakjes van het rauwe deeg al van tevoren maken en op het laatste moment afbakken. Maar je kunt ze ook al eerder afbakken en vlak voor serveren nog even warm maken in de oven.

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei
  • Materialen: deegroller, uitsteekrondje 7 cm, uitsteekrondje 5 cm, bakpapier, kommetje

Aan de slag!

  1. Leg 4 plakjes bladerdeeg iets overlappend in een vierkant en druk de naden goed aan. Rol het deeg uit tot een iets dunnere lap.
  2. Steek uit de lap 10 rondjes met de 7 cm steker. Houd 2 rondjes apart (bodems).
  3. Steek uit de overige 8 rondjes met de 5 cm steker een rondje. Houd hiervan 2 kleine rondjes apart (dekseltjes).
  4. Herhaal dit met de andere 4 plakjes bladerdeeg.
  5. Klop het ei in een kommetje los met een klein scheutje koud water.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Leg de 4 hele rondjes op de bakplaat en prik een paar keer in met een vork.
  8. Bestrijk de randen met wat ei. Leg daarop een ring bladerdeeg en bestrijk ook met wat ei. Herhaal dit nog 3 keer. Je hebt uiteindelijk dus een bodem met daarop 4 open rondjes (5 lagen).
  9. Bestrijk ook 4 dekseltjes met wat ei en leg deze in het gat van de pasteitjes.
  10. Bak de pasteibakjes in het midden van de oven in 10 tot 20 minuten gaar. Je ziet vanzelf wanneer ze mooi gerezen en goudbruin en knapperig zijn.
  11. Laat ze voor gebruik iets afkoelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*