Geroosterde spruitjes met spekjes

Geroosterde spruitjes met spekjes

Jarenlang gruwelde ik van spruitjes, maar naarmate ik ouder werd heb ik ze leren eten. Ik eet ze echter bij voorkeur wel met wat extra’s gewokt of uit de oven. Op deze manier met spekjes, een uitje en knoflook vind ik spruiten het lekkerst. Het is zo ook een heerlijk bijgerecht tijdens een  uitgebreid kerstdiner. Voordeel is dat je het van tevoren kunt maken en het dan enkel nog maar in de oven hoeft te zetten voordat je aan tafel gaat. De hoeveelheid spruiten hieronder aangegeven is wanneer ze al zijn schoongemaakt. Dit is wel wat duurder, maar ook zo makkelijk. (Ik heb een bloedhekel aan spruiten schoonmaken). Maak je ze liever zelf schoon, neem dan een kilo.

Ingrediënten

  • 750 gr spuiten, schoongemaakt
  • 200 gr spekreepjes of -blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kookpan, zeef of vergiet, kom, koekenpan, bakblik

Aan de slag!

  1. Breng en pan water met wat zout aan de kook en blancheer de spruiten 5 minuten. Giet af in een zeef of vergiet en zet deze onmiddellijk in een kom ijswater. Laat minstens 5 minuten afkoelen en laat daarna de spruiten heel goed uitlekken. Dep ze eventueel met keukenpapier nog droog. Halveer de spruiten
  2. Verhit een heel klein scheutje olie in de koekenpan en bak hierin de spekjes ca. 5 minuten. Voeg de ui toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe de spruiten in het bakblik met de spekjes en uien en een scheutje olie. Maal er zout (matig, want de spekjes zijn ook al zout) en peper over en meng alles goed door.
  5. Zet 25 tot 30 minuten in het midden van de oven tot de spruiten een goudbruin kleurtje hebben. Schep ze tussentijds een keer om.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*