Het meergangen kerstdiner

Het meergangen kerstdiner

Kerstmis is echt de tijd van het jaar om je helemaal te buiten te gaan aan heerlijk eten met mensen die je liefhebt. Wil jij jouw gasten een uitgebreid meergangendiner serveren maar is de inspiratie nog ver te zoeken? Het is lastig om je een compleet diner te adviseren omdat smaken nou eenmaal verschillen. Maar wat ik wel kan doen is tips en suggesties geven voor de verschillende gangen waaruit jij zelf jouw keuzes kunt maken. Veel van mijn suggesties zijn wellicht wel klassiek, maar ook beproefd! Gerechten die de meeste mensen wel lusten en over het algemeen ook niet moeilijk om te maken.

Tips
Maak een planning met alle ingrediënten per recept in Excel of Word en geef daarin aan wat je al van tevoren kunt doen en wat echt pas op het laatst moet. Veel snijwerk kun je bijvoorbeeld vaak al een dag eerder doen en in bakjes of ziplockzakjes bewaren in de koelkast. En soepen kun je sowieso al een dag eerder maken en later weer warm maken, net als sommige andere gerechten, zoals ragout.

Kijk ook of je gerechten hebt die in de oven moeten, gecombineerd kunnen worden (als jouw oven groot genoeg is). Als vlees bijvoorbeeld 45 minuten in de oven moet en een aardappelgerecht 30 minuten, dan kun je dit makkelijk combineren op basis van tijd.

Het aantal gangen
Het is aan jou hoeveel gangen je wilt serveren. Ga je simpel voor drie, kies dan gewoon voor een voor-, hoofd en nagerecht. Wil je meer gangen, kijk dan wat jou het meest aanspreekt volgens onderstaande opbouw maar wel altijd in de aangegeven volgorde.

  1. Amuse
  2. Koud voorgerecht
  3. Soep
  4. Warm tussengerecht
  5. Spoom
  6. Hoofdgerecht
  7. Kaas
  8. Nagerecht

Suggesties 4 gangen:
Voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Amuse, soep, hoofdgerecht, kaas of nagerecht

Suggesties 5 gangen:
Amuse, voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Koud voorgerecht, soep of warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.

Suggesties 6 gangen:
Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.

Suggesties 7 gangen:
Amuse, koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas én nagerecht.

Suggestie 8 gangen:
Zie de 8 eerder genoemde gangen.

Soep kan dienen als voorgerecht of warm tussengerecht, een warm tussengerecht kan ook een voorgerecht zijn en een koud voorgerecht ook een tussengerecht. Volg je het nog?

Amuses
Japanse tonijntartaar met wasabimayonaise (8 lepels of 4 glaasjes) Recept ->
Canapé met zalm en kaviaar (8 stuks) Recept ->
Klassieke steak tartare (recept halveren voor 8 lepels of 4 glaasjes) Recept ->
Bruschetta met tomaat en basilicum (12 stuks) Recept ->
Sardinerilette (8 lepels of 4 glaasjes) Recept ->
Makreelmousse (8 lepels of 4 glaasjes) Recept ->
Crostini met paddenstoelen (8-16 stuks) Recept ->

Koude voorgerechten
Klassieke garnalencocktail (4 glaasjes) Recept ->
Krabsalade (4 glaasjes) Recept ->
Vitello tonnato (4 porties) Recept ->
Carpaccio (4 porties) Recept ->
Ceviche van wilde zalm (4 porties) Recept ->
Steak tartare (4 porties) Recept ->

Soep
Romige mosterdsoep (1 liter) Recept ->
Mediterrane zeevruchtensoep (1 liter) Recept ->
Heldere paddenstoelenbouillon (1 liter; voeg nog wat fijngesneden, zachte paddenstoelen toe) Recept ->
Stracciatella (1 liter) Recept ->
Heldere ossenstaartsoep (3 liter) Recept ->
Romige venkelsoep met zalm (1 liter) Recept ->

Warm tussengerecht
Risotto met paddenstoelen (4 porties) Recept ->
Pasteitje met visragout (4 porties) Recept ->
Pasteitje met kipragout (4 porties) Recept ->
Pasteibakjes (4 stuks) Recept ->
Sint-jakobsschelpen met kruidendressing (4 porties) Recept -> 
Gevulde portobello (4 porties) Recept ->

Spoom
Een heerlijk verfrissend drankje dat de smaakpapillen neutraliseert voordat je aan het hoofdgerecht begint. Lees deze blog voor tips en suggesties.

Groenten en aardappels
Stoofpeertjes in rode wijn (ca. 8 stuks) Recept ->
Gegratineerde bloemkool (4-6 porties) Recept ->
Aardappelgratin met emmentaler (4-6 porties) Recept ->
Ouderwets gebakken aardappels (4-6 porties) Recept ->
Ovengeroosterde bospeen (4-6 porties) Recept ->
Ovengeroosterde wintergroenten (4-8 porties) Recept ->
Aardappelpuree (6 variaties; 4 porties) Recept ->
Italiaanse sperzieboontjes (4-6 porties) Recept ->
Geplette aardappels met knoflook en kaas (8 stuks) Recept ->
Rode kool met appel (4 porties) Recept ->
Spruitjes met spekjes (4 porties) Recept ->
Ovengeroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn (4-6 porties) Recept ->

Vlees en vis
Kip of kalkoen in kappertjes-roomsaus (4 porties) Recept ->
Beenham uit de oven met honing en mosterd (4 porties) Recept ->
Tagliata (biefstuk met rucola en parmezaan; 4 porties) Recept ->
Pulled pork uit de oven (12 porties) Recept ->
Mediterraan gehaktbrood (8 porties) Recept ->
Eendenborst met rode wijnsaus (4 porties) Recept ->
Rosbief met kruidenkorst (4-6 porties) Recept ->
Kabeljauw met Parmaham (4 porties) Recept ->
Griekse garnalen uit de oven (4 porties) Recept ->

Kaas
Niets zo lekker als een kaasplankje na het hoofdgerecht. Tenminste, dat vind ik. Lees deze blog voor alle ins & outs, plus suggesties voor een Hollands, Frans en Italiaans kaasplankje.

Nagerechten
Chocolademousse (4-6 porties) Recept ->
Lava cakes met bosvruchtencoulis (4 porties) Recept ->
Gemarineerde sinaasappel (4-8 porties) Recept ->
Limoncello semifreddo (8 porties) Recept ->
Klassieke panna cotta met bosvruchtensaus (4 porties) Recept ->
Tiramisu (4-8 porties) Recept ->
Pavlova met bosvruchten Recept ->

Lees ook: Tips voor een gevarieerd kerstbuffet

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*