Focaccia met tomaat en olijven

Focaccia met tomaat en olijven

Dit Italiaanse brood is heerlijk bij soep, om mee te dippen en ook als sandwichbrood. Ik maak het meestal om bij soep te eten, vooral bij tomatensoep of groentesoep. En als ik er nog wat van over heb, dan eet ik het ’s avonds als snack en doop ik stukjes brood in een heel goede kwaliteit extra vergine olijfolie (het liefst uit Umbrië, een Italiaanse streek) en eventueel nog wat grof zeezout.

Ingrediënten

  • 500 gr bloem + extra
  • 1 zakje (7 gr) gedroogde gist
  • 50 ml olijfolie + extra
  • 250 ml handwarm water
  • 100 gr zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 100 gr zwarte olijven, gehalveerd
  • 1 tl verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ tl suiker
  • 1 tl grof zeezout
  • 2 tl zout
  • Materialen: kommetje, kom, vershoudfolie, deegroller, bakpapier

Aan de slag!

  1. Meng in een kommetje de gist met de suiker en een scheutje van het water. Roer goed door en laat ca. 5 minuten staan tot het belletjes vormt.
  2. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in het midden en strooi 2 theelepels zout langs de rand. Voeg in de kuil het gistmengsel, de rest van het water en 50 ml olijfolie toe. Meng alles goed vanuit het midden door tot het deeg loskomt van de kom. Voeg de tomaatjes en de olijven toe en meng nogmaals heel goed door.
  3. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed hierop het deeg ca. 10 minuten tot het glad, soepel en elastisch is. Doe terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat ca. een uur op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem het deeg uit de kom en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot rechthoekige lap van ca. 1 cm dik. Leg de lap op de bakplaat, dek af met vershoudfolie en laat een half uur narijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  5. Duw met een vinger kuitjes in het deeg, bestrooi met het zeezout, de rozemarijn en knoflook en sprenkel er nog wat olijfolie over. Bak het brood in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*