Chocolade ‘salami’

Chocolade ‘salami’

Hoewel ik zelf geen zoetekauw ben, vind ik deze ‘salami’ van chocolade en noten zo leuk om te maken! Om na het eten bij koffie te serveren, maar ik heb het ook wel eens als cadeautje gegeven aan een chocoholic. Bakken hoef je hiervoor overigens niet, het is een kwestie van mengen en laten opstijven, dus supergemakkelijk! Enige waar je wel rekening moet houden, is dat het twee dagen in de koelkast moet liggen, dan is de chocoladesalami op z’n lekkerst.

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 100 gr ongezouten boter (echte, geen margarine!)
  • 2 eidooiers
  • 1 el cacao
  • 1 el suiker
  • 2 el rum
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 50 gr geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 20 gr geroosterde amandelen, grof gehakt
  • 60 gr mariabiscuitjes, verkruimeld
  • 50 gr gedroogde vijgen, fijngehakt
  • 50 gr amandelmeel
  • Poedersuiker
  • Optioneel: vel bakpapier, wit bindtouw
  • Materialen: glazen of metalen kom, kookpan, garde, vershoudfolie, zeefje

Aan de slag!

  1. Smelt de boter met de chocolade in een metalen of glazen kom au bain-marie al roerend tot een egale massa.
  2. Neem de kom van de pan en roer er met een garde gedurende een minuut de eidooiers door.
  3. Voeg de cacao, suiker en rum toe en roer tot de suiker gesmolten is.
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de poedersuiker. Roer wederom alles goed door. Zet de kom in de koelkast totdat het mengsel stevig genoeg is om met je handen te modelleren.
  5. Maak een rol van ca. 25 cm en verpak strak in vershoudfolie. Draai de uiteindes van de folie als een snoepje vast. Laat de rol tenminste 2 dagen in de koelkast liggen.
  6. Neem de rol uit de folie en bestuif met poedersuiker door een zeefje. Snijd er plakjes van een halve tot een cm af.
  7. Wil je de ‘salami’ extra leuk serveren of ‘m aan iemand cadeau doen? Verpak dan de helft in een stuk bakpapier en bind er vervolgens touw omheen zoals bij een rollade.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*