Stevige bruine bonensoep

Stevige bruine bonensoep

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bruine bonensoep eigenlijk helemaal niet zo lekker vind, ook al ben ik een enorme soepliefhebber. Toch heb ik het best vaak gemaakt en dan altijd voor anderen die het wel lekker vinden. Ik eet dan wel een kommetje mee, maar zeker geen tweede. Deze typisch Hollandse soep hoort wel echt bij dit gure weer, dus als jij wel een liefhebber bent, probeer dan eens mijn recept!

Ingrediënten

  • 500 gr droge bruine bonen
  • 2 schouderkarbonades
  • 250 gr gerookte spekreepjes
  • 2 preien, alleen het wit fijngesneden
  • 1 winterwortel, brunoise gesneden
  • ½ knolselderij, brunoise gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 runderbouillonblokjes
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl bonenkruid
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: 1 rookworst, in plakjes
  • Materialen: grote soeppan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Laat de bruine bonen minimaal 12 uur in een liter water wellen. Giet af en vang het water op in een grote soeppan.
  2. Doe de karbonades in de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat een half uurtje zachtjes koken. Schep regelmatig het schuim eraf met een schuimspaan.
  3. Voeg 2 liter water, de bruine bonen en alle overige ingrediënten, behalve de spekjes en rookworst, toe. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur minstens 2 uur op een sudderplaatje zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer zo nu en dan goed door om aanbranden te voorkomen.
  4. Neem het vlees uit de pan en vis de laurier en kruidnagels uit de soep. Snijd het vlees in kleine stukjes en doe samen met spekjes en eventueel de plakjes rookworst in de pan.
  5. Breng de soep op smaak met zout en peper en laat nog even op laag vuur staan zodat de spekjes en worst goed warm kunnen worden. De soep kan direct gegeten worden, maar is eigenlijk de volgende dag nog lekkerder. Laat de soep dan met het deksel schuin op de pan op een koele plek afkoelen, maar niet in de koelkast. Door te snel afkoelen in de koelkast, kan de soep namelijk verzuren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*