Gedroogde aardbeien

Gedroogde aardbeien

Eigenlijk is dit geen recept maar een techniek om fruit en groenten te drogen in de oven (dehydrateren). In dit geval dus aardbeien, maar je kunt het met veel fruit- en groentesoorten doen, bijvoorbeeld appel of kiwi, of met tomaat, champignons, verse kruiden etc. Als je het leuk vindt om zoiets als dit te doen, speel er dan mee en kijk wat wel en niet werkt. Let je heel strak op jouw huishoudelijke energieverbruik, dan kun je dit beter niet doen want het drogen duurt uren en ook nog met de ovendeur op een kiertje. Je kunt overigens ook speciale droogoventjes voor voedsel kopen, die zijn er al vanaf een euro of 30. Maar het drogen duurt dan net zo goed nog lang en ook zo’n apparaat verbruikt energie.

Het drogen van aardbeien heb ik vorige zomer voor het eerst gedaan omdat ik twee aardbeienplanten had die veel vrucht gaven. Elke dag aardbeien eten vond ik echter teveel van het goede en lang bewaren gaat niet, ook niet in de koelkast; aardbeien schimmelen al snel. Maar door ze te drogen krijg je een lekker snackje voor tussendoor of bijvoorbeeld voor in je yoghurt ‘s ochtends.

Ingrediënten

  • Rijpe aardbeien

Aan de slag!

  1. Was de aardbeien en snijd ze in de lengte in plakjes. Laat tussen laagjes keukenpapier zoveel mogelijk vocht eruit trekken.
  2. Verwarm de oven op 50 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik liever nog een bakmat of -plateau met gaatjes.
  3. Verdeel de plakjes over de bakplaat, maar zorg dat ze elkaar niet raken. Laat de aardbeien met de ovendeur op een kiertje drogen tot ze droog maar nog soepel aanvoelen, maar niet knapperig zijn. Dit proces duurt 7 tot 15 uur! Laat ze minstens een uur afkoelen.
  4. Doe de aardbeien in een gesteriliseerde (weck)pot maar laat een paar cm vrij bovenin. Gebruik desnoods 2 potten. Sluit de pot(ten) af en zet weg op een koele, donkere plek.
  5. Schud de pot(ten) een week lang elke dag om te checken of er nog condensatie ontstaat. Zodra je condens ziet (kan dus ook al eerder dan een week), droog ze dan wederom een uur in de oven en herhaal het hele proces van afkoelen, verpakken en een week lang schudden. De pot moet dan uiteraard steeds weer opnieuw gesteriliseerd zijn.
  6. Eenmaal goed droog, kun je ze in een luchtdicht afgesloten plastic zak, bij voorkeur vacuüm, tot een jaar bewaren op een koele, donkere plaats en tot 2 jaar in de viezer. Heb je heel veel aardbeien gedroogd, bewaar ze dan in kleinere porties.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*