Pittige tomatenjam

Pittige tomatenjam

Van deze tomatenjam heb ik nog één potje staan, dus ik moet binnenkort maar weer eens een nieuw voorraadje maken. Ik ben echt totaal geen liefhebber van jam, veel te zoet, maar dit vind ik dan weer wel heel erg lekker. De combinatie van hartig, en in dit geval pittig, met kruiden en zoet werkt voor mij wel. Net zoals ik niet van honing hou, maar wel dol ben op honing-mosterdsaus. Ik eet de tomatenjam het liefst bij gegrild vlees of bij een kaasplankje. Als je dit wilt maken, zorg dan wel dat de tomaten echt goed rijp zijn. Ik laat ze na aankoop nog dagen liggen in de keuken (bewaar tomaten nooit in de koelkast!) tot ze een beetje rimpelig beginnen te worden. Zo haal je de meeste smaak uit de tomaten.

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe romatomaten
  • 2 rode pepers
  • 5 flinke teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 takjes tijm
  • 4 el olijfolie
  • 500 gr geleisuiker
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, kookpan, vultrechter, 4 jam- of weckpotjes van 250 ml

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Leg de rode pepers, de takjes tijm en rozemarijn en de ongepelde teentjes knoflook ertussen. Besprenkel alles met de olijfolie en maal er zout en peper over.
  3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven voor ca. 20 minuten. Neem de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Ris de tijmblaadjes en rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak de rozemarijnnaaldjes fijn. Hak de rode pepers fijn. Met of zonder zaden is afhankelijk van je smaak. Hou je niet van te pittig, verwijder dan eerst de zaden en zaadlijsten.
  4. Doe de tomaten met de rode peper, tijm en rozemarijn in een pan en knijp de knoflook uit hun velletjes erbij. Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel aan de kook. laat 4 tot 5 minuten flink koken tot het mengsel jam wordt.
  5. Doe de hete jam met behulp van een vultrechter in gesteriliseerde potjes (niet langer dan een uur voor gebruik gesteriliseerd), sluit af, keer om en laat zo omgekeerd afkoelen tot ze volledig koud zijn. Lees voor tips deze blog over inmaken, wecken en bewaren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*