Krokante kip cordon bleu

Krokante kip cordon bleu

De herkomst van de cordon bleu, een stukje vlees gevuld met kaas en ham, is niet helemaal duidelijk maar komt vermoedelijk uit Frankrijk of Zwitserland. Voor zover bekend staat de oudste vermelding in een boek uit 1949. Maar wat maakt het ook uit, het is gewoon heel lekker! Het leuke aan de cordon bleu is dat je met kaas- en hamsoorten kunt variëren. Zolang de kaas maar wel een goed smeltende soort is zodat hij er lekker uitloopt wanneer je de kip opensnijdt. Een typisch Nederlandse variant is met jonge of jong belegen kaas en achterham. Een Italiaanse variant kun je maken met mozzarella of gorgonzola met Parmaham, een Spaanse variant met manchego en Serranoham, Frans met Beaufort of emmentaler en Bayonneham en Zwitsers is lekker met gruyère of raclettekaas en Bundnerfleisch (wat overigens gedroogd rundvlees is). Kies gewoon wat jij lekker vindt!

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • Kaas naar wens
  • Ham naar wens
  • 1 ei
  • Bloem
  • Panko (Japans broodkruim) of paneermeel
  • 25 gr boter
  • Scheut milde olijfolie of zonnebloemolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: vershoudfolie, cocktailprikkers, koekenpan

Aan de slag!

  1. Sla de kipfilets één voor één plat tussen 2 laagjes vershoudfolie. Wrijf ze aan beide kanten in met zout en peper.
  2. Beleg de kipfilets met een kaas en ham. Klap ze dubbel en zet vast met cocktailprikkers.
  3. Klop in een diep bord het ei los met een scheutje water. Doe in een ander bord een ruime hoeveelheid bloem en in nog een bord een ruime hoeveelheid panko of paneermeel.
  4. Wentel de kipfilets eerst door de bloem (schud het teveel eraf), dan door het ei (laat het teveel eraf druipen) en vervolgens door de panko of paneermeel.
  5. Verhit in de koekenpan de boter met de olie. Bak de kipfilets op middelhoog vuur in ca. 6 tot 7 minuten per kant goudbruin en gaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*