Ratatouille

Ratatouille

Wist je dat het Nederlandse woord ratjetoe (mengelmoes) een verbastering van ratatouille is? Deze Franse stoofschotel van groenten wordt vooral veel in de Provence bereid. De bereiding kan verschillen, maar de basis bestaat altijd uit aubergine, courgette, tomaat, ui en knoflook. Ikzelf hou het hier altijd bij, maar er wordt ook vaak paprika toegevoegd. En omdat veel Nederlanders nogal dol zijn op paprika (en daar hoor ik dus niet bij), heb ik het in het recept opgenomen. Voel je echter vrij het weg te laten als jij het ook te overheersend vindt! In Frankrijk eten ze ratatouille vaak met enkel stokbrood en in de zomer wordt het ook wel koud gegeten. Wat ik overigens ook echt een aanrader vind, bijvoorbeeld bij de barbecue.

Ingrediënten

  • 1 aubergine, in blokjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten, uitgelekt en in stukjes
  • 5 takjes peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 ml milde olijfolie
  • Snufje suiker
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: keukentouw, grote braadpan

Aan de slag!

  1. Bind de takjes peterselie, tijm en rozemarijn bij elkaar met keukentouw. Een bosje bij elkaar gebonden verse kruiden wordt een bouquet garni genoemd.
  2. Verhit de olie in een grote braadpan en bak hierin op matig vuur de aubergine tot deze zachter is, maar niet bruin.
  3. Voeg ui, knoflook en paprika toe en bak het geheel al omscheppend 2 tot 3 minuten.
  4. Voeg de tomaten, courgette en suiker toe en schep alles goed om.
  5. Voeg de bouquet garni toe en laat het geheel met het deksel op de pan een uur op laag vuur zachtjes sudderen. Als de ratatouille nog te nat is, laat dan nog even zonder deksel sudderen.
  6. Neem het bouquet garni uit de pan en breng het geheel op smaak met zout en peper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*