Turkse rijst

Turkse rijst

Jáááááááááren geleden at ik bij een Turks-Nederlandse vriendin eens şehriyeli pilav; rijst als bijgerecht op de manier hoe ze het in Turkije maken, met boter en arpa şehriye. Dit is een soort pasta van tarwegries ter grote van een rijstkorrel wat ook in Italië wordt gebruikt. Daar is het bekend als orzo of rissoni. Wat ik vooral lekker vind aan deze bereiding, is de boter in de rijst. Heel anders dan de drooggekookte rijst zoals wij dat hier doorgaans eten. En die bruine dingetjes erin staat gewoon gezellig 😉 Sinds ik dit voor het eerst heb gegeten, maak ik het regelmatig wanneer ik zin heb in rijst in plaats van aardappels. En uiteraard maak ik het ook als ik een volledig Turkse maaltijd maak. Arpa şehriye kun je vinden in een Turkse winkel, maar ook veel grote supermarkten verkopen het van het merk ‘ankara’. Bij de AH kun je het ook online bestellen.

Ingrediënten

  • 400 gr rijst
  • 3 el arpa şehriye
  • 3 el zonnebloemolie
  • 100 gr echte boter
  • 600 ml heet water
  • 1 tl zout
  • Materialen: vergiet, braadpan of hapjespan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Was de rijst in een vergiet met koud water net zo lang tot het water helemaal helder is. Laat goed uitlekken.
  2. Verhit de olie in een braad- of hapjespan. Voeg de şehriye toe en bak al roerend op matig vuur tot deze bruin kleurt.
  3. Voeg de rijst toe en bak nog even al roerend mee tot alle korrels glazig zien.
  4. Voeg de boter, het zout en het hete water toe en roer alles goed door tot de boter gesmolten is.
  5. Laat het geheel met het deksel op de pan ca. 30 minuten op laag vuur op een sudderplaatje garen. Roer af en toe door. Voeg zo nodig wat heet water toe wanneer de rijst te droog lijkt te worden, maar nog niet gaar is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*