Croque madame

Croque madame

Croque madame klinkt heel chique maar is gewoon een Franse versie van een tosti met daarop een gebakken eitje. De Fransen gebruiken echter geen dunne, vierkante sneetjes witbrood zoals wij casinobrood voor tosti’s gebruiken, maar doorgaans dikke sneden ambachtelijk brood. Qua ham is een gekookte hamsoort de meeste gebruikte, maar ik vind het lekker met een rauwe of gerookte hamsoort. Meestal neem ik Ardennerham hiervoor. En de Fransen gebruiken meestal Emmentaler of Gruyère qua kaas; ik gebruik altijd de laatste omdat deze meer pit heeft. Je kunt er zelf uiteraard ook voor kiezen om een andere kaassoort te gebruiken, zolang deze maar wel goed smelt.

Ingrediënten

  • 8 sneden brood
  • 150 gr gruyère, geraspt
  • 4 grote plakken rauwe ham
  • 4 eieren
  • Dijon mosterd
  • Boter
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: grillpan of contactgrill, ovengrill, grote koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de ovengrill voor op 180 graden
  2. Bestrijk 4 sneetjes brood dun met mosterd. Strooi de helft van de gruyère erover en beleg ze met de ham. Leg de overige sneetjes brood erop. Bestrijk de buitenkanten van het brood licht met boter.
  3. Verhit een grillpan of contactgrill en wacht tot deze goed heet is. Bak 2 tosti’s tegelijk in ca. 4 minuten per kant goudbruin en knapperig. Als je een contactgrill gebruikt, is de helft van de tijd uiteraard voldoende.
  4. Verdeel de rest van de kaas bovenop de tosti’s en leg ze op een bakplaat onder de ovengrill tot de kaas gesmolten is en een beetje kleurt.
  5. Verhit ondertussen in de koekenpan een beetje boter en bak hierin in één keer 4 spiegeleitjes in 3 tot 5 minuten.
  6. Neem de tosti’s uit de oven en leg op elke tosti een eitje.
  7. Maal er nog wat peper over en serveer direct.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*