Kip tikka masala

Kip tikka masala

Voor de Indiase keuken hoef je mij niet wakker te maken. Niet dat ik het vies vind, integendeel. Het meeste lust ik wel. Alleen hoef ik dit niet wekelijks of maandelijks te eten. Mijn smaak is gewoon meer mediterraan. Maar zo nu en dan maak ik ter afwisseling wel deze kip tikka masala, wat dan mijn favoriet is als het om Indiaas eten gaat. De combinatie van de geurige specerijen, het pittige van de pepers en de yoghurt als frisse tegenhanger vind ik zeer geslaagd. Soms voeg ik ook nog wel eens handje gehakte cashewnoten toe voor een beetje bite. Geurige basmatirijst is hierbij uiteraard perfect en ik maak er meestal gewokte spinazie met ui en knoflook bij. Het is geen moeilijk recept, alleen kost het wel wat tijd. Alles wat gesneden en geraspt moet worden, doe ik voordat ik ga beginnen met koken. Zo hou je meer overzicht omdat de bereiding uit verschillende stappen/handelingen bestaat.

Ingrediënten

  • 3 kipfilets of 5 kipdijfilets, in stukjes
  • 1 el mosterdzaad
  • 5 cm gember, geschild en geraspt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 rode pepers, fijngesneden (met of zonder zaden naar wens)
  • 3 el garam masala
  • 2 tl djinten (gemalen komijn)
  • 2 tl ketoembar (gemalen korianderwortel)
  • 1 el paprikapoeder
  • 200 gr volle yoghurt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 140 gr tomatenpuree
  • 125 ml room
  • 10 gr verse korianderblaadjes, gehakt
  • Zonnebloemolie
  • Zout
  • Optioneel: 100 gr ongezouten cashewnoten, gehakt
  • Materialen: braadpan, kom, schuimspaan, vergiet, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verhit een heel klein scheutje olie op matig vuur in een braadpan en doe de mosterdzaadjes erbij. Schep ze uit de pan zodra ze gaan ‘springen’ en doe ze in een kom.
  2. Doe de gember, knoflook, rode peper, garam masala, djinten, ketoembar en paprikapoeder in de pan en fruit alles al roerend ca. 2 minuten.
  3. Neem de pan van het vuur en doe de helft van dit mengsel in de kom bij de mosterdzaadjes.
  4. Voeg de yoghurt en de kip toe in de kom en meng goed door. Laat een half uur afgedekt marineren.
  5. Zet de pan met de rest van het specerijenmengsel weer op het vuur, voeg een scheutje olie en de ui toe en fruit de ui een paar minuten tot deze zacht is.
  6. Voeg de tomatenpuree, optioneel de cashewnoten, en 350 ml water toe en breng op smaak met zout. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen en iets indikken.
  7. Schep de kip met een schuimspaan uit de marinade en laat even uitlekken in een vergiet boven de kom waarin je de kip hebt gemarineerd. Zorg dat er zo veel mogelijk van de marinade in de kom achterblijft.
  8. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de kipstukjes al omscheppend op hoog vuur in 5 tot 7 minuten gaar.
  9. Voeg de kip met de yoghurtmarinade en de room toe aan de tomatensaus en roer goed door. Breng eventueel nog op smaak met wat zout. Garneer met de gehakte koriander.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*