Panzanella

Panzanella

Italianen zijn echt meester in het maken van simpele gerechten met maar een paar ingrediënten en dit verrukkelijk te laten smaken. Zo ook panzanella, een Toscaanse broodsalade. Panzanella is een ‘armeluisgerecht’, bedoeld om goedkoop restjes op te maken, zoals oud brood. Ik maak deze salade dan ook vaak wanneer ik nog een stuk zelfgebakken brood over heb. Maar om het makkelijk te maken – niet iedereen bakt zelf brood – beschrijf ik het recept met afbak ciabatta.

Ingrediënten

  • 5 rijpe romatomaten, zonder zaden en in partjes
  • 15 gr basilicum, blaadjes gescheurd
  • 1 grote rode ui, in dunne halve ringen
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 2 el kappertjes
  • 1 blikje ansjovisfilets, uitgelekt en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 afbak ciabatta, in blokjes van 2 x 2 cm
  • 6 el balsamico van goede kwaliteit
  • 100 ml extra vergine olijfolie + extra
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Bakpapier
  • 2 schalen
  • Saladeschaal

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de broodblokjes met de olie en de knoflook in een schaal. Verdeel over de bakplaat en besprenkel eventueel met nog wat olijfolie. Laat ca. 20 minuten in de oven drogen en lichtbruin kleuren.
  3. Meng ondertussen in een schaal de ui met de balsamico en kappertjes en laat 20 minuten staan.
  4. Meng de tomaten met de komkommer en basilicum in een saladeschaal.
  5. Neem de ui en kappertjes uit de azijn en voeg met de fijngehakte ansjovis toe aan de tomaten. Laat 15 minuten staan.
  6. Meng de groenten met het brood en breng het op smaak met een paar eetlepels balsamico (waarin ui en kappertjes zijn gemarineerd) en flink peper en zout. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra olijfolie toe.

Tip: Wanneer je zelfgebakken brood gebruikt, kan het brood korter in de oven aangezien het al afgebakken is. Gebruik geen gewone, voorgesneden boterhammen want dan worden de blokjes te klein. Deze salade vraag om meer ‘bite’.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*